Vyhození chorvatští novináři se zase vrátili do televize

15. 12. 2006 09:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Chorvatská státní televize dala za pravdu třem svým novinářům, které vyhodila za odvysílání letitého projevu prezidenta Stjepana Mesiče, kompromitujícího antifašistické postoje šéfa státu. Mluvčí stanice oznámil, že podle interního vyšetřování se dotyční novináři nedopustili žádného prohřešku, takže se vracejí do původních pozic v hlavním zpravodajském pořadu.
Zmizení novinářů z obrazovky vyvolalo mezi žurnalisty, intelektuály a opozicí prudkou kritiku na adresu televize, že omezuje svobodu slova, podlézá prezidentovi a fakticky dovoluje politikům zasahovat do práce médií. Podle agentury AP se také vynořilo podezření, že šéf televize Mirko Galić zasáhl proti svým podřízeným z obavy, aby se prezident nepostavil proti jeho jmenování velvyslancem ve Francii.
Sám Mesić ujistil, že nežádal o potrestání novinářů.
Vedení televize v neděli sesadilo z vedoucích funkcí tři redaktory za údajně senzacechtivé odvysílání Mesičova projevu z počátku 90. let, v němž nynější prezident žertoval, že Chorvatsko vlastně vyhrálo druhou světovou válku dvakrát. Poprvé v roce 1941, když vytvořilo pronacistický ustašovský stát, a podruhé v roce 1945, když antifašističtí partyzáni porazili nacisty.
Půlminutová nahrávka, která nejprve kolovala po internetu, mnohé překvapila, protože Mesić je znám jako ostrý kritik ustašovských zločinů, které postihly statisíce Srbů, Židů, Romů a antifašistů. Počátkem 90. let byl však spolupracovníkem prezidenta Franja Tudjmana, který měl sklon kolaborantský režim ospravedlňovat.
Mesić posléze potvrdil autentičnost nahrávky, ale hájil se, že půlminutový záznam z jeho vystoupení v Austrálii byl zbaven kontextu, a proto vyzněl tak špatně. „Vždy jsem považoval a stále považuji antifašismus za jeden ze základních kamenů moderního chorvatského státu,“ ujistil ještě v nedělním vystoupení k národu.
Nepředpokládá se, že by aféra mohla Mesičovi vážněji ublížit, protože za prezidenta se postavil premiér, jakož i zástupci srbské a židovské komunity.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.