Nové digitální televize očekávají další zpoždění startu

6. 12. 2006 08:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Start šesti nových stanic určených pro nastupující digitální zemské TV vysílání (zkráceně DVB-T) nabere podle jejich zástupců větší zpoždění, než dosud předpokládali. Původně po udělení licencí letos v dubnu měly Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Óčko, Z1 a RTA začít podle zákona vysílat do května příštího roku. Ještě před nedávnem televize odhadovaly v souvislosti se soudními spory kolem udělení digitálních licencí zpoždění na půl roku, nyní vidí jako nejbližší možný termín podzim 2008. Předpokladem k tomu však je, že se jim licence vrátí.
Šest nových digitálních televizí přišlo o licence výrokem soudu na počátku letošního září. Soud tak vyhověl žalobám neúspěšných uchazečů Novy a Galaxie sport na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli neudělení licencí právě jim; soud zároveň zrušil výrok rady o udělení licencí. Celkem bylo podáno šest žalob, z nichž soud stačil projednat dvě.
Další čtyři zatím na verdikt čekají, neboť Nova a další TV se kasačními stížnostmi u Nejvyššího správního soudu domáhají práva mít u těchto čtyř zbývajících žalob status účastníka sporu. Kasační stížnosti proti zrušení udělení licencí podalo i šest původních vítězů tendru a sama vysílací rada.
Podle předsedy Asociace digitálních televizí, která sdružuje šest původních vlastníků licencí, a zároveň šéfa hudební stanice Óčko Jiřího Balvína je nyní jako nejbližší možný termín jejich startu možný vzít v úvahu podzim 2008. „Jestliže se všichni vyjadřují, že jsou ochotni přistoupit na to, že od znovuudělení licence nebudou využívat 360 dnů, ale že budou v maximální možné míře pracovat na tom, aby za čtyři pět měsíců znovu vzkřísily své projekty, tak jsme na konci roku 2008,“ řekl.
DVB-T přinese lidem mnohem více volně přístupných programů oproti současným čtyřem ČT1, ČT2, Nova a Prima, a to mnohdy v lepší kvalitě obrazu a zvuku. Prostor pro DVB-T vznikne postupným vypnutím současného analogového signálu, což by se mělo podle návrhu Českého telekomunikačního úřadu stát do října 2010. První oblastí, v níž lidé ztratí možnost přijímat televizní pozemní vysílání jako dosud, se na jaře příštího roku stane Domažlicko.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.