ČTÚ chce, aby byl plán přechodu na digitální vysílání vynutitelný

13. 12. 2006 13:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG

Český telekomunikační úřad hodlá do 20. prosince zpracovat návrh na změnu zákona, která by umožnila právní vynutitelnost Technického plánu přechodu (TPP) na digitální zemské televizní vysílání. Plán obsahuje termíny a oblasti, po kterých se bude vypínat současné analogové vysílání a nahrazovat digitálním. Plán však neobsahuje žádné sankce, a tak je podle ČTÚ nyní nevymahatelný.
„ČTÚ zpracuje věcný záměr legislativních úprav, které jsou potřebné k tomu, aby TPP nabyl, abych tak řekl, oné vlastnosti vynutitelnosti,“ uvedl dnes šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák na semináři pořádaném občanským sdružením Hermés. V polovině února by tak mohl být návrh zaslán po projednání na ministerstvu do legislativní rady vlády a poté do sněmovny. „Možná, že se to dokonce podaří sladit s digitální mininovelou (vysílacího zákona),“ dodal Dvořák.
Podle ČTÚ je možné současný návrh Technického plánu přechodu uskutečnit, ovšem jen za podmínky dobrovolného vyslovení souhlasu ze strany současných provozovatelů vysílání, tedy České televize, Novy a Primy; budování sítí pro DVB-T je totiž vázáno na to, že se tyto televize dobrovolně vzdají svých analogových kmitočtů, na nichž se sítě pro DVB-T také budou stavět. Nova a Prima by proto měly dostat jakousi bonusovou licenci pro další kanál navíc za to, že tak učiní; jejich licence pro analogové kmitočty totiž platí do roku 2017, respektive 2018. Nezávaznost dokumentu kritizují i nové digitální stanice, které v říjnu vinou žalob o své nabyté licence přišly.
„Bez toho, že by takto (dobrovolně) učinily všechny dotčené subjekty, nelze doporučit zahájení procesu. Z dosavadních poznatků vyplývá, že provozovatelé TV vysílání nezamýšlejí ve své většině takový závazek učinit,“ konstatoval ČTÚ v předkládací zprávě při předání TPP ministerstvu informatiky. Plán přechodu by měla projednat vláda příští týden, uvedl dnes Dvořák.
Podle ČTÚ letošní dohoda evropských zemí z konference v Ženevě o koordinaci kmitočtů pro DVB-T neobsahuje žádné závazky pro jednotlivé členské státy ukončit analogové TV vysílání. Proto podle úřadu nelze přistoupit k odnětí analogových kmitočtů současným provozovatelům zemského analogového televizního vysílání. Evropská komise pouze doporučuje jako termín ukončení analogu do roku 2012.
DVB-T v Česku nyní pokrývá Prahu, Brno, Ostravu, Domažlice a jejich okolí, postupně do září 2010 podle návrhu ČTÚ pokryje celou ČR.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.