České filmy budou o svátcích i v německých a slovenských TV

18. 12. 2006 08:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG

Nejen Češi se mohou o Vánocích těšit na české pohádky a seriály. České nebo koprodukční pohádky jsou totiž o svátcích populární i v sousedním Německu nebo na Slovensku, mezi evergreeny patří třeba pohádka Tři oříšky pro Popelku. V ostatních sousedících zemích ale české filmy neobstojí v konkurenci s americkými trháky, zjistili zahraniční zpravodajové ČTK.
Němečtí diváci a potažmo i diváci v Rakousku a Švýcarsku, kde je příjem německých stanic běžný, si jako každý rok užijí o vánočních a novoročních svátcích poměrně dost českých filmů. Vysílat se budou hlavně filmové pohádky. Ze světa zábavy nechybí stálice Karel Gott, který je jako jediný z českých umělců v širším povědomí německojazyčného diváctva.
Nejčastěji opakovaným filmem budou Tři oříšky pro Popelku. Ten ale Němci nepovažují za výlučně český, neboť ho Barrandov natočil v koprodukci s východoněmeckým studiem DEFA. Od Vánoc po Nový rok ho bude vysílat hned několik regionálních stanic veřejnoprávní televize, takže si ho skalní fanoušci mohou zopakovat několikrát; například studio WDR ho dává na Štědrý večer a hesenská televize (HR) na druhý svátek vánoční.
HR také vysílá Arabelu v podobě celovečerního filmu, MDR potěší kromě Popelky postupně filmy Anička s lískovými oříšky, Třetí táta a Můj obchod se psy. Bavorská televize bude vysílat třeba Tmavomodrý svět, Z pekla štěstí a Princeznu ze mlejna. Severoněmecký kanál NDR má na Nový rok na programu animovaný film Stvoření světa.
Karel Gott přijde na řadu několikrát: Na okruhu Berlín-Braniborsko (RBB) v zábavných pořadech v sobotu před Štědrým dnem a na Štědrý večer v show Slavnost lásky. MDR zařazuje českého „slavíka“ na Hod boží v pořadu Velké hlasy – velké písně. Na druhém veřejnoprávním programu ZDF Karel Gott vystoupí ve velké silvestrovské show.
Také obrazovky slovenských televizí budou i o letošních svátcích lákat diváky oblíbenými českými pohádkami a komediemi, celkem to bude více než dvě desítky titulů. Štědrovečerní hlavní vysílací čas bude patřit ověřeným Třem oříškům pro Popelku, nedávnému kinohitu Román pro ženy, televize budou vysílat i pohádky Jak se budí princezny, Z pekla štěstí, Nesmrtelná teta a slovensko-českou pohádku Sokoliar Tomáš.
Na den po Štědrém večeru si děti i dospělí budou moci počkat na vánoční komedii Anděl páně, pohádku Princezna ze mlejna, pokračování Z pekla štěstí i jednu z nejpopulárnějších rodinných komedií S tebou mě baví svět.
Tři dny před Silvestrem budou na obrazovkách strašit čeští herci ve Svatbě upírů, o den později čeká slovenské diváky Noc na Karlštejně.
Silvestrovskou nadílku odstartuje 30. prosince Zlatovláska, večer bude patřit hitům jako Vesničko má středisková a Kameňák. Na Silvestra rozesměje diváky i Vrchní, prchni a na Nový rok se o zábavu postará Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko nebo další pokračování Kameňáku.
Naopak rakouským televizím letos nezbylo v programech na české pohádky a filmy místo. Na veřejnoprávních televizních kanálech ORF 1 a ORF 2 i na soukromé ATV je zcela vytlačily americké komedie typu Policajt z Beverly Hills a oddechové rodinné filmy americké, rakouské a německé provenience. Pohádkové příběhy nahradily dobrodružné, vědeckofantastické a fantasy filmy jako Tři mušketýři, Mise na Mars nebo Pán prstenů: Společenstvo prstenu.
Také polské televizní stanice vsadily na americké filmy a polské zábavné pořady. Kevin sám doma, Návrat do budoucnosti nebo Hloupý a hloupější, takové hity mají místo ve svátečním programu v polských televizích každý rok. Podle zástupců stanic chtějí lidé na svátky vidět to, co už znají, proto se televize nenamáhají s vymýšlením originální skladby programu.
České filmy se v nabídce na Vánoce neobjevily. Poláci v česko-polském pohraničí však mohou snadno naladit české televizní stanice a podívat se na nějaký český film v originále.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.