Nové digitální TV: Náš start se zpozdí nejméně o půl roku

3. 11. 2006 09:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Nástup nových TV stanic určených pro nastupující digitální vysílání (zkráceně DVB-T) se zpozdí nejméně o půl roku. Vyplývá to z vyjádření zástupců těchto televizí na mediální konferenci v Českém Krumlově. Za rok v éteru by se však mohly podle jejich názoru objevit jen v tom případě, že se brzy vyřeší současné soudní spory kolem udělení jejich licencí. Pokud se všichni hráči na TV trhu dohodnou, pak je možné, aby nové stanice začaly vysílat od podzimu příštího roku; původní termín stanovený zákonem byl do května 2007.
„Věřím, že by se vysílání dalo rozjet, kdyby dohoda nastala, řádově během několika měsíců na podzim 2007,“ uvedl ředitel hudební stanice Óčko a šéf Asociace digitálních televizi, která sdružuje šest nových digitálních TV, Jiří Balvín.
„Pokud všichni zúčastnění sleví, tak chci zůstat optimistou. Tak půl, tři čtvrtě roku po rozdání licencí, asi na jaře příštího roku, (začneme) na podzim či na konci příštího roku,“ uvedl generální ředitel TV Barrandov Petr Chajda. Šéf regionální RTA Jaroslav Berka ale míní, že to bude později. „Teoreticky by se mohlo rozhodovat v polovině příštího roku a rok nato vysílat,“ uvedl Berka.
Nástup nových digitálních stanic je v současné době zablokován soudními spory kolem udělení licencí pro DVB-T. Óčko, TV Barrandov, RTA a také Febio TV, TV Pohoda a Z1 získaly licenci pro digitální vysílání od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání letos v dubnu. Šest neúspěšných uchazečů se však obrátilo na soud kvůli neudělení licencí a soud na základě žaloby Novy a Galaxie sport v září zrušil i verdikt o udělení licencí.
Další čtyři žaloby dosud soud neprojednal, neboť Nova u nich chtěla mít postavení účastníka řízení, což jí soud nedovolil. Nova proto podala kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Dokud NSS nerozhodne, nebude zřejmě moci vysílací rada znovu udělit licence; podle některých názorů může doba, než NSS rozhodne, trvat až dva roky.
Kasační žaloby k NSS podaly i šest digitálních stanic, chtějí zrušit výrok soudu o zrušení udělení jejich licencí, čímž by se jim právo vysílat vrátilo zpět. Zároveň věří, že pokud bude rada znovu udělovat licence, dostanou je opět ony.
Zástupci nových stanic i Novy, České televize a dalších hráčů na trhu společně tvrdí, že je nutná dohoda všech, zatím k ní však nedospěli. Generální ředitel Novy Petr Dvořák dnes ale uvedl, že navrhne majitelům Novy, aby souhlasili se stáhnutí kasačních stížností, což by i podle nových TV mohlo napomoci dohodě.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení