Etický panel ČT se již nebude zabývat dokumentem o Hučínovi

16. 11. 2006 09:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Etický panel České televize se již dále nebude zabývat dokumentem Martina Vadase Pravdě podobný příběh o disidentovi a aktivistovi Vladimíru Hučínovi. Informoval o tom člen panelu a novinář Jiří Peňás s tím, že se snímkem se seznámili minulý týden. Důvod zabývat se dokumentem i nadále podle Peňáse odpadl poté, co se ČT rozhodla dokument nakonec odvysílat na počátku prosince.
Odvysílání snímku ČT dvakrát odložila, a to kvůli tomu, že Hučín kandidoval v podzimních senátních volbách, a podle televize i proto, že autor snímku údajně pomáhal Hučínovi organizovat předvolební kampaň. Generální ředitel ČT Jiří Janeček proto požádal etický panel, který je jeho poradním orgánem, o stanovisko k tomuto dokumentu, zejména pro metodický návod k postupu v dalších obdobných případech. Odložení snímku se setkalo s kritikou upozorňující na údajnou cenzuru v ČT, což ovšem televize striktně odmítá.
Členové panelu se s dokumentem seznámili na svém zasedání v minulém týdnu. „Panel již není nucen se tím dále zabývat, neboť se zatím nestalo, že by se ta věc odvysílala, a zároveň se rozhodlo, že se to vysílat bude,“ uvedl Peňás. Dodal přitom, že by mu přišlo zvláštní, kdyby měl panel rozhodovat o tom, který snímek odvysílat a který ne. Kritici vyčítají ČT, že snahou nechat posoudit snímek panelem před uvedením dokumentu zavádí vedení ČT „předběžnou cenzuru“, s čímž Janeček nesouhlasí.
„Kategoricky vylučuji, že bychom kdykoliv chtěli využít etický panel jako nástroj předběžné cenzury,“ uvedl Janeček minulý týden na zasedání Rady ČT. Poznamenal také, že si nedovede představit, aby lidé pracující pro kandidáty v kampaních točili o nich dokumenty, které pak odvysílá ČT. „Nechci, aby se ČT stala nástrojem jakékoliv politické propagandy,“ uvedl tehdy Janeček.
Člen rady ČT a filmový teoretik Jiří Voráč minulý týden na zasedání rady uvedl, že nelze odvozovat profesionální etiku tvůrců od postojů člověka. „To je velmi nebezpečné a diskriminující,“ řekl.
Také panel soudí, že zabývat se postoji autora snímku Martina Vadase kvůli jeho údajné účasti na předvolební kampani Hučína nemá opodstatnění. „To jsme shledali irelevantní, neboť film vznikal pět let…Znamenalo by to, že kdokoli by se angažoval, nemohl by vytvářet žádná díla,“ podotkl Peňás.
ČT zároveň nesouhlasí, že by se ve svém programu Hučínovi a jeho kauzám nevěnovala. Podle údajů, které ČTK poskytl mluvčí ČT Martin Krafl, věnovala loni ČT Hučínovi 40 příspěvků ve zpravodajství a jednu publicistickou reportáž, letos to bylo do minulého týdne dosud 33 zpravodajských příspěvků a dva publicistické.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.