BBC hodlá nadále snižovat počet zaměstnanců ve zpravodajství

1. 11. 2006 08:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Britská mediální společnost BBC oznámila, že hodlá snížit počet zaměstnanců ve zpravodajství do příštího března o 108 lidí a tak ušetřit 11 milionů liber (asi 500 milionů korun). Podle deníku The Guardian hrozí propuštění i velmi známým zpravodajům.
Vedení BBC také nedávno rozhodlo o tom, že poprvé v historii převede některé práce kvůli úsporám do zahraničí. Asi 20 milionů liber ročně chce ušetřit tím, že převede část účetnictví a další finanční operace do Indie.
Na druhé straně nebude nic měnit na své dosavadní politice vysokých platů pro své hvězdy. Například ráčkující hudební moderátor Jonathan Ross pobírá 18 milionů liber ročně, což vyvolalo nejen konsternaci v BBC i mimo ni, ale také veřejnou výzvu jiné známé osobnosti z vln BBC – rozhlasové moderátorky Libby Purvesové, aby vedení společnosti svůj přístup přehodnotilo.
BBC má celkem asi 27 000 zaměstnanců a tento počet hodlá podle loňského plánu snížit asi o 3800 míst. Pokud jde o zpravodajství, jde podle mluvčí BBC rovněž o součást již ohlášeného plánu snížit počet jeho zaměstnanců o 420 během tří let. Tento plán se začal plnit už loni v dubnu a bylo zatím zrušeno 220 pracovních míst. Vedle toho BBC World Service propustila zaměstnance loni zrušených zahraničních sekcí, k nimiž patřily například česká a slovenská.
Stanice se snaží především najít zaměstnance, kteří budou ochotni s příslušnou kompenzací odejít dobrovolně. Vedení ale nevylučuje, že by mohlo začít i propouštět. Odbory připomněly, že pokud by došlo na propouštění, jsou připraveny stávkovat. Loni se již stávky proti propouštění konaly.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení