Využívání internetu se bude nejrychleji zvyšovat v Asii

31. 10. 2006 09:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Růst internetu a jeho využívání bude nejrychlejší v asijských zemích, kde se do konce desetiletí očekává nejdynamičtější vzestup zájmu o osobní počítače a mobilní informační technologie. V rozhovoru s agenturou AP to řekl Nitin Desai, který má v rámci OSN na starosti právě popularizaci internetu.
„Masivní rozšíření internetu se v příštích pěti letech odehraje v rozvojových zemích. Hodně se to bude týkat zemí, kde se nemluví anglicky, a kde lidé ani neznají latinku. Například v Číně,“ řekl Desai. Vývoj podle něj bude velmi rychlý. Například v Indii se za pouhých pět let objevilo půl miliardy uživatelů mobilních telefonů, řekl.
Zástupce OSN předsedá prvnímu globálnímu summitu s názvem Internet Governance, který začal v řeckém letovisku Vouliagmeni blízko Atén. Akce, kterou otevřel řecký premiér Kostas Karamanlis, se účastní na 1200 lidí. Panelových diskusí a dalších akcí v rámci fóra se zúčastní akademici, politici, experti na nové technologie i zástupci uživatelů.
„Je to příležitost pro dialog obrovského rozsahu. Potřebujeme postřehy každého člověka, aby byl internet dál zdarma a bezpečný. Všichni musíme pomoci těm, kteří jsou digitálními bezdomovci,“ řekl premiér. Hovořit se má také o veřejném přístupu k internetu.
Od delegátů se očekává, že se budou mimo jiné zabývat návrhem na zmírnění kontroly, kterou mají nad internetem Spojené státy. Jedním z témat bude i zlepšení mezinárodní spolupráce v boji proti zločinům v kybernetickém prostoru. To se týká především podvodů v bankovnictví, ale i šíření dětské pornografie.
„Naprostá většina z té miliardy uživatelů internetu jsou slušní lidé. Je důležité, abychom si to nepřestali uvědomovat,“ apeloval Desai. Lepší spolupráce při potírání internetových zločinů podle něj zamezí tomu, aby se dohled nad pohybem elektronických informací nestal přeregulovaným.
Fórum u řecké metropole potrvá do čtvrtka. Počítá se ale s tím, že se z něj stane každoroční záležitost.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.