Rodiče netuší, že internet je pro děti nebezpečný

9. 10. 2006 09:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Více než polovina dospělých lidí vůbec neví, jak velká nebezpečí číhají na děti na internetu. Třetina neví, co se na internetu děje, a čtvrtina si myslí, že internet je natolik bezpečný, že na něm děti mohou trávit hodiny chatováním s kamarády bez jakéhokoli dozoru. Zjistil to průzkum agentury Median pro Mladou frontu Dnes.
List připomněl, že jeho redaktoři se v uplynulém týdnu vydávali na webech za jedenáctiletou dívku Terezu. Přesvědčili se přitom, že například pedofilové číhají na školáky dokonce i na dětských internetových stránkách.
V průzkumu agentury Median uvedlo 45 procent respondentů, že internet není pro děti bezpečný, 25 procent tvrdilo opak a 30 procent nevědělo. O tom, že síť je pro děti bezpečná, byli nejvíce přesvědčeni lidé ve věku 18 až 24 let. Opačný názor zastávali nejčastěji lidé ve věku 55 až 64 let.
Matky jsou vůči surfování dětí na internetu obezřetnější než otcové. To, že děti jsou zcela v bezpečí, když si s kamarády povídají přes počítač, si myslí 21 procent žen. Mužů, kteří internetu plně důvěřují, je podle průzkumu o devět procent víc. „Zároveň platí, že čím jsou lidé mladší, tím spíše počítačové síti důvěřují a bez obav jí svěřují své děti,“ zjistili autoři průzkumu.
MfD napsala, že provozovatelé internetových serverů, na kterých si děti povídají, neustále běžící tisíce diskusí nestíhají hlídat. Navíc nejrozšířenější způsob diskutování po síti mezi dětmi je pomocí počítačového programu ICQ, kam provozovatelé sítí ani nemají přístup.
MfD napsala, že policie plánuje vyčlenit na problematiku internetu mnohem více lidí. Nyní je policistů, kteří sledují dění na internetu, v celém Česku jen 20. „Do budoucna by měla být taková oddělení na všech osmi krajských policejních správách, a navíc i na všech 82 obvodních policejních odděleních,“ cituje MfD Karla Kuchaříka z policejního prezidia.
Policisté navíc chtějí, aby měli na sledování internetu lepší techniku než dosud. Uvítali by též lepší spolupráci s provozovateli serverů. „Když nám uživatele internetu, který se chová nevhodně, nahlásí, je to pro ně práce. Takže se do toho většinou nehrnou a spokojí se jen tím, že takovému uživateli zakážou na stránku přístup,“ upozorňuje Kuchařík.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení