Rada postižených si stěžuje vysílací radě na spot pro neziskovky

25. 10. 2006 09:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Národní rada zdravotně postižených ČR (NRZP) si stěžuje Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na reklamu na podporu neziskových organizací. Spot, který nabádá firmy a podnikatele k odepsání darů z daňového základu na pomoc potřebným, je podle ní neetický a uráží lidi s handicapem. Tvrdí to zástupce NRZP Patrik Nacher. Rada postižených žádá předsedu vysílací rady o kroky ke stažení spotu z vysílání a pomoc při získání omluvy od tvůrců. Rada stížnost obdržela dnes, zabývat se jí bude na svém dalším zasedání za dva týdny.
Spot s názvem Odepsaní je součástí kampaně „30 dní pro neziskový sektor“, kterou pořádá Informační centrum neziskových organizací. Reklama připomíná sitcom. Vozíčkář v ní říká, že „už je stejně odepsanej“. Slepec neví, „jak přišel k houslím“, které si rozsedne. Bílou holí mezitím vytáhne nemocnému „kapačku“ z ruky. Ve skříni se tísní skupinka Asiatů, na pohovce pláče romská žena a bezdomovci upadne ruka. Obraz podbarvuje smích a doplňuje komentář: „Zajímají vás osudy odepsaných lidí? Odepište je taky. Jako peněžní dar z daňového základu.“
Podle předsedy rady postižených Václava Krásy je takové zobrazování handicapovaných ponižující. Uvedl, že spot „nepřijatelně zlehčuje osud lidí se zdravotním postižením a urážlivě je nálepkuje jako odepsané lidi“. Popisuje je prý jako afektované osoby, které jsou odkázány jen na milosrdenství druhých. „Spot i přes určitou nadsázku vyvolává celkový dojem, že tito lidé jsou spodinou společnosti a nejsou schopni se o sebe postarat ani při základních životních potřebách,“ dodal Krása.
Předsedu vysílací rady Václava Žáka žádá o to, aby podnikl „veškeré kroky, které ve svých důsledcích povedou ke stažení reklamy či k zamezení jejího dalšího vysílání“. Poprosil ho také o pomoc při získání omluvy postiženým od autorů spotu.
Žák řekl, že rada nemá jakoukoliv možnost zakázat či přispět ke stažení sporné reklamy či jiných spotů a pořadů. Může se pouze spornými pořady či spoty zabývat a posléze posoudit, zda vyhovují zákonu a případně udělit i pokuty.
Nadaci však doporučuje, ať se obrátí na Radu pro reklamu, která se zabývá i etickou stránkou reklam, popřípadě přímo na výrobce reklamy. „To je asi nejrychlejší cesta ke stažení reklamy,“ uvedl Žák.
Předseda Rady pro reklamu Pavel Kurýl dnes ČTK řekl, že zatím žádnou stížnost na tuto reklamu nedostali. „Nevysílá se to ale dlouho. K nám se to evidentně dostane velmi brzy,“ poznamenal.
Vysílací zákon říká, že televize nesmí odvysílat reklamu a teleshopping, které podporují chování ohrožující morálku. Rada v minulosti řešila například stížnost na reklamu na brambůrky, v níž se dva senioři chtějí lupínků zmocnit i násilím. Kontroverzní byla také reklama na Fidorku, které se malá dívka na přechodu pro chodce zmocní rovněž za použití násilí.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení