Prima odvysílá Čtyři z tanku a pes

16. 10. 2006 16:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Na obrazovku se vrátí 40 let starý polský seriál Čtyři z tanku a pes. Příběhy osádky tanku za druhé světové války na jejich válečné cestě do Berlína odvysílá Prima, která seriál ve svém programu nabídne vůbec poprvé. První díl mohou diváci sledovat tuto neděli dopoledne.
Seriál má 21 dílů, diváci jej tak budou moci vídat vždy jednou týdně do března příštího roku. Film vznikl v roce 1966 v režii Konrada Naleckého a zejména před listopadem 1989 byl častým hostem v programu tehdejší Československé televize.
Prima uznává, že seriál z předlistopadové doby může vyvolat případné negativní reakce. Nevoli například předloni na jaře vyvolalo uvedení seriálu Třicet případů majora Zemana právě na Primě u Konfederace politických vězňů, která na Primu podala i trestní oznámení. Přišly celkem čtyři trestní oznámení, všechna posléze policie odložila.
„Jistě se může jednat o rozporuplné reakce v souvislosti s uvedením tohoto seriálu na obrazovku. Ale většinou máme zkušenost s oblibou starších titulů českým divákem. Sázíme na úspěch seriálu, který by se dnes již dal nazvat kultovním a věříme, že si diváci rádi zavzpomínají,“ řekla ČTK Irena Maňáková z tiskového oddělení Primy.
Příběhy tankistů v čele s nejmladším členem posádky Jankem, střelcem a silákem Gustikem či řidičem Grigorijem a neodmyslitelným psem Šarikem se staly populární pro řadu lidí a dočkaly se i knižního vydání. Seriál vyšel u společnosti Řitka Video i na DVD a s sebou si jej pro relaxaci vzali do Turína na olympijské hry i čeští hokejisté.
Představitel Gustika, herec Franciszek Pieczka, se navíc do povědomí českého diváka zapsal i rolí svérázného otce ve filmu Milana Šteindlera Díky za každé nové ráno.
Na devíti discích DVD se objevil i další polský válečný seriál Kapitán Kloss. „Kapitán Kloss na Primě uváděn nebyl, v tuto chvíli o jeho uvedení neuvažujeme,“ uvedla Maňáková.
Prima často sahá do archivu pro předlistopadové seriály, nabídla i seriály Synové a dcery Jakuba skláře, Chlapci a chlapi, Plechová kavalerie, Inženýrská odysea či Žena za pultem. V srpnu také například nabídla předlistopadový válečný film Sokolovo.
Ženu za pultem sledovala podle údajů Primy od října do prosince 2002 více než pětina dospělé populace, tedy zhruba 1,85 milionu diváků. Druhý největší zájem o předlistopadové seriály byl o Chlapce a chlapy (1,67 milionu diváků) a Případ pro zvláštní skupinu (1,46 milionu). Třicet případů majora Zemana lákal od ledna do srpna 2004 v průměru zhruba 1,27 milionu lidí.
Divácky nejúspěšnějším seriálem české televizní historie zůstává Nemocnice na kraji města po 20 letech, kterou na přelomu let 2003 a 2004 podle údajů ČT sledovalo v průměru 3,267 milionu dospělých diváků, tedy 38,6 procenta dospělých. K této hranici se zatím nejblíže dostal konkurenční projekt Novy Pojišťovna štěstí, na niž se ve druhém pololetí roku 2004 dívalo v průměru o 11.000 diváků méně.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení