Na žebříčku svobody tisku ČR pátá

24. 10. 2006 09:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Česká republika a Slovensko dopadly velmi dobře v žebříčku stavu svobody tisku, který už pátý rok za sebou vydala v Paříži organizace Reportéři bez hranic (RSF). Česká republika je na pátém a Slovensko spolu se Švýcarskem na osmém místě. Na prvním místě jsou společně Finsko, Irsko, Island a Nizozemsko. Poslední tři ze 168 míst zaujímají (v sestupném pořadí) Eritrea, Turkmenistán a Severní Korea, které RSF označuje za „pekelné trio“. Před nimi je Kuba.
V komuniké, které žebříček doprovází, organizace uvádí, že i když nejrepresivnější státy zůstávají pořád stejné, tlačí se řada rozvojových zemí na přednější místa, často před západní demokracie. „Naopak nás na nejvyšší míru znepokojuje pomalé, ale neustálé zhoršování situace ve Spojených státech, ve Francii a v Japonsku,“ píše RSF.
USA si proti loňsku pohoršily o devět míst a skončily 53., zatímco v prvním žebříčku, vydaném v roce 2002, byly ještě sedmnácté. RSF uvádí, že situace se jasně zhoršila od té doby, co vláda prezidenta George Bushe považuje za podezřelé novináře, kteří zpochybňují její „válku proti terorismu“. Horlivost federální justice prý navíc ohrožuje i ty novináře, jejich pátrání se terorismu vůbec netýká.
Zmíněné 53. místo se přitom týká samotného území USA. V žebříčku jsou ještě na 119. místě „Spojené státy mimo americké území“. Loni zde bylo upřesněno, že jde o Irák.
Francie skončila letos 35. a proti loňsku si pohoršila o pět míst. RSF zde poukazuje hlavně na množící se prohledávání sídel médií, na případy vyšetřování jejich pracovníků a na přímé útoky na novináře na Korsice.
Ze zemí Evropské unie je podle RSF situace nejhorší v Polsku, které skončilo na 58. místě. Organizace uvádí, že v Polsku narůstá cenzura a že běžným se stává věznění a pokutování novinářů za údajné pomluvy nebo za urážky náboženského cítění.
Proti loňsku si v žebříčku o devět míst pohoršilo Rusko, které je nyní 147. Z někdejšího sovětského prostoru jsou za ním už jen Bělorusko na 151., Uzbekistán na 158. a Turkmenistán na 167. místě. Rusko prezidenta Vladimira Putina pomalu, ale zarputile pokračuje na cestě k likvidaci svobodného tisku. Každý rok je tam navíc beztrestně zavražděno několik novinářů a nedávná vražda Anny Politkovské nevěští nic dobrého ani na příští rok, uvádí se v komuniké.
Z rozvojových zemí hodnotí letos RSF nejlépe Bolívii, která je spolu s Rakouskem a Kanadou na 16. místě, dobře jsou na tom také Trinidad a Tobago, Jamajka nebo chudý Benin a Namibie. Z arabských zemí Blízkého východu byl nejvýše hodnocen Kuvajt na 73. místě, palestinská samospráva je až 134. Izrael zařadili Reportéři bez hranic na 50., ale „Izrael mimo izraelské území“, tedy arabská území okupovaná Izraelem, až na 135. místo.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.