Klasická kina stále obtížněji vzdorují multiplexům

17. 10. 2006 09:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Klasická kina zatím sice stále vzdorují vícesálovým zařízením, ale jejich počet klesá. Nynějších 18 multikin odehraje ročně kolem 60 procent všech představení, loni inkasovala 71 procent veškerých tržeb. A to ještě oproti roku 2004 zaznamenala zhruba pětinový propad tržeb i diváků, zatímco počet projekcí zůstal stejný.
Moderní multikina nabídla lidem kvalitní obraz a ohromila je svým zvukem, ale podle filmových fajnšmekrů se k projekcím té lepší části kinematografie nehodí. Otevření dalších multiplexů se chystá v Pardubicích, v Liberci a v příštím roce například v Mladé Boleslavi. Jen v Praze jich za posledních šest let vyrostlo jedenáct, ale diváci jim nepřibývají; spíše ty nové přetahují diváky těm zavedeným. Ve statistice loňské návštěvnosti se mezi tyto giganty vklínila jen pražská kina Světozor a Aero na 16. a 19. místě. Tam ovšem vsadili na kvalitní tvorbu včetně nezávislé, pořádají tematické přehlídky a jejich publikum je stálé.
Multikina přednostně dostávají atraktivní novinky – uvádějí devadesát procent veškerých premiér a menší biografy musejí čekat. Výhodnější je i jejich finanční nastavení, když distributorům odvádějí třicet až čtyřicet procent ze vstupného, zatímco klasická kina kolem padesáti.
Podle údajů Unie filmových distributorů se počet sálů v 18 multikinech pohybuje od pěti do čtrnácti. Největší Village Cinemas Anděl City disponuje kapacitou 2273 míst, což překoná celkovou nabídku hledišť Státní opery Praha a Hudebního divadla Karlín. Celkem mají ve 155 sálech 31 232 sedadel.
V roce 1995 existovalo v Česku ještě osm set kin, avšak loni jejich počet poklesl o tři stovky. Velký je propad v Praze, kde podle údajů Českého statistického úřadu oproti sedmapadesáti kinům z roku 1989 jich působí už jen třináct. Naposledy zkrachovalo Bio Illusion, které na Vinohradech fungovalo 76 let. Jeho hlavním žánrem jsou divadelní představení souboru Pavla Trávníčka a filmy se tu promítají jen občas.
Problémy jsou i v krajích. Například olomoucká radnice musela začátkem měsíce poskytnout další dotaci kinu Metropol, které se po otevření multikina v obchodním centru na okraji města potýká s propadem tržeb.
Jen z Václavského náměstí zmizela kina Paříž, Pasáž, Hvězda, Jalta, Praha či Blaník – bývalý Fénix, kde se před válkou a po ní odehrála spousta slavných premiér. Pryč je kino Alfa, koncem 60. let přebudované na kinosál uzpůsobený k promítání 70mm filmů s nebývale širokým plátnem a stereo zvukem. Tady bojoval svůj marný boj legendární Spartakus v americkém velkofilmu ve ztvárnění Kirka Douglase, tady rozesmávali publikum Báječní muži na létajících strojích. Svědectvím někdejší slávy pražských bijásků je už jen kino Lucerna s unikátní historickou výzdobou.
Dnes je vystřídaly unifikované sály multikin, jimž podle kritiků chybí kouzlo sdílení filmových zážitků. Ti, kteří do nich přijdou, jsou vzápětí pohlceni prostředím supermarketů a obchodních center. Svůj film sledují usrkávajíce colu a „po americku“ chroupající nezbytný popcorn.
„Vždy si musíte dát obojí. Protože když zvolíte jen kukuřici, udusíte se, zatímco jestliže sáhnete pouze po kole, utopí vás to,“ komentoval to kdysi zkušený distributor Jan Jíra. Po dlouhá léta stál v čele společnosti Cinemart a vedl pražské kino Evald, kde nabízel to lepší. Není to tak dlouho, co spojila síly pražská „artová“ kina Evald, Mat, Světozor a Aero na takzvané „ose 9“. Vedle shodné dramaturgie se totiž vyznačují dostupností z tramvajové linky toho čísla.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.