EU varuje před přílišným pitím alkoholu

25. 10. 2006 08:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

V Evropské unii umírá kvůli nadměrnému pití alkoholu 195 000 lidí ročně a alkohol si vybírá největší daň mezi mladými. Oznámila to Evropská komise, která se ale zdržela vlastních kroků a vyzvala jen členské státy, aby v boji s alkoholem dělaly víc.
Zpráva vyzývá výrobce alkoholických nápojů, aby používali odpovědné marketingové praktiky, doporučuje, aby se lépe dodržovala věková omezení pro prodej a konzumaci lihovin a aby mladí řidiči nesměli mít v krvi žádný nebo jen nízký obsah alkoholu.
Zpráva nastiňující unijní strategii v tomto směru však nedoporučuje, aby se na lahvích objevila varování před zdravotními důsledky alkoholu, jak se o tom psalo před zveřejněním dokumentu. Podle organizace Eurocare, která sdružuje národní zdravotní asociace, komise ustoupila tlaku producentů alkoholu.
Komise uznává úlohu členských států a nemíní navrhnout na evropské úrovni v tomto směru žádnou administrativu, uvádí se v prohlášení EK. „Komise se nezaměřuje na umírněné pití alkoholu, ale chce aktivně podporovat členské státy při omezování důsledků zneužívání alkoholu,“ uvedl komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu.
Podle něj bude unie především vytvářet fóra pro to, aby si jednotlivé strany mohly vyměňovat zkušenosti. Také výrobci mohou dělat více, například podporovat „odpovědné pití“ a „zlepšit informování spotřebitelů“, dodal Kyprianu.
Podle komise v EU, která má asi 450 milionů obyvatel, pije nadmíru kolem 55 milionů lidí. Alkohol je ve věkové skupině 15 až 29 let příčinou úmrtí deseti procent žen a 25 procent mužů.
Kyprianu řekl, že celková spotřeba alkoholu v EU sice klesla, ale přibylo nadměrného pití, hlavně mezi mládeží. Přibývá mladých lidí, kteří pijí alkohol jen proto, aby se opili, řekl.
Také asi jedna čtvrtina automobilových nehod je způsobena alkoholem, jeho vinou zahyne ročně na silnicích EU na 10.000 lidí. Rovněž 16 procent případů špatného zacházení s dětmi je způsobeno alkoholem.
Komise nicméně nedoporučila ani to, aby se sladil minimální věk pro nákup alkoholu, jak předpokládala původní verze textu. Pokud jde o varující etikety, prohlášení pouze tvrdí, že EK je připravena „zkoumat ve spolupráci s členskými státy a dalšími aktéry užitečnost dojednání společného přístupu k tomu, jak poskytovat spotřebitelům přiměřené informace“.
Kyprianu připustil, že lobbování výrobců alkoholu bylo intenzivní, ale že ho nijak neovlivnilo. Hlavní lobby zastupující zájmy producentů alkoholu však dnes jeho přístup ocenily jako vyvážený.
Přísnější pravidla by nicméně potřebovala schválení nejen celé komise, ale také Evropského parlamentu a členských zemí. Pro důraznější přístup proti alkoholu se zasazovaly hlavně severské země, zatímco proti byly postkomunistické země a jižní státy EU.
Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) označil zprávu komise za „vítězství zdravého rozumu“. Ocenil, že plány na „regulační běsnění v podobě… varovných nápisů na etiketách lahví byly i díky úsilí českých zástupců v institucích EU a představitelů českého pivovarnického průmyslu udušeny již v samotném zárodku“.
Také poslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) je proti takovým varováním. Podle ní na lahve patří „přesné informace o obsahu a původu nápoje, jakékoli varování je osvětou, nikoli informací o nápoji“. Poslankyně je ale pro zrušení televizní reklamy na alkohol v době, kdy se nejvíce dívají děti.
Klub ODS odmítl „snahy postavit obecnou spotřebu alkoholu na roveň cigaretám“. Ocenil, že komise ponechává iniciativu na členských zemích, které „mají dostatečné pravomoci, aby s těmito neblahými společenskými jevy bojovaly“.
Česká republika se drží ve spotřebě alkoholu na předních místech v Evropě. Každý Čech vypije v průměru asi deset litrů čistého lihu ročně. Nárůst spotřeby alkoholu však zmírnilo zvýšení spotřební daně na destiláty v lednu 2004, následně se také mírně snížil počet lidí, které do léčeben a nemocnic přivedlo delirium.
Loni se snažilo zbavit závislosti na alkoholu více než 27 000 evidovaných pacientů, skutečný počet alkoholiků je však podle odborníků mnohanásobně vyšší. Podle odborníků nepřiměřeně konzumuje alkohol asi třetina českých mužů a 14 procent žen.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení