Většina redakce Respektu podala výpověď

22. 9. 2006 12:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Většina redakce zpravodajského týdeníku Respekt podala ve čtvrtek výpověď. Informaci serveru iDnes.cz ČTK potvrdil ředitel pro strategii Respektu Miloš Čermák. Ten do vydavatelství přišel s cílem zavést změny, které mají za finanční podpory podnikatele Zdeňka Bakaly umožnit Respektu další rozvoj a lákat čtenáře i inzerenty. Důvodem odchodu redaktorů je podle iDnes.cz to, že redakce o údajně o některých chystaných změnách nevěděla.
„Přesně tomu nerozumím. O změnách, které jsem připravoval, jsem od začátku říkal, že budou dělány tak, aby byla maximálně zachována kontinuita autorská i čtenářská,“ uvedl Čermák. Jednatelka společnosti R-Presse Anna Soumarová ČTK řekla, že výpověď podala značná část redakce, „a co se týče píšících redaktorů, může to být asi 80 až 90 procent z osazenstva.“
Šéfredaktor Marek Švehla zatím podle iDnes.cz výpověď nepodal. „Situace je nepřehledná. Čekám na jednání s majiteli,“ uvedl Švehla s tím, že jde o několikaměsíční zkušenost s novým vedením, která vyústila právě v hromadné podání výpovědí.
Respekt loni hospodařil se ztrátou 3,7 milionu korun, což ve srovnání s rokem 2004 představuje snížení ztráty zhruba o čtvrt milionu korun. Podle dostupných údajů tak vydavatel Respektu hospodařil se ztrátou čtvrtý rok po sobě. V roce 2002 byla ztráta 2,8 milionu korun, o rok později pak 7,4 milionu. V roce 2004 ztráta klesla na 3,9 milionu.
Ztrátové hospodaření je zřejmě důvodem změn, které Respekt v nadcházející době čekají. Vydavatelství, jehož většinovým majitelem je senátor Karel Schwarzenberg, finančně podpořil podnikatel Zdeněk Bakala překlenovacím úvěrem ve výši zhruba 20 až 30 milionů korun.
S majitelem Bakala jedná o svém majetkovém vstupu přímo do společnosti R-Presse. Jednatelka R-Presse Anna Soumarová řekla, že to, jaký bude Bakalův podíl, se stále řeší. „Nyní je Bakala výhradně investor a o majetkových podílech se stále jedná. Do konce roku bude jasné, jaký bude poměr vlastnictví Schwarzenberga a Bakaly,“ uvedla.
Investice má poskytnout časopisu prostředky na potřebný rozvoj. Bakala již dříve uvedl, že jeho snahou není jakkoli ovlivňovat chod časopisu, tím méně jeho obsah. Cílem je podle něj umožnit časopisu, aby se na jeho tvorbě a vydávání podíleli špičkoví profesionálové, kteří zaručí týdeníku zájem čtenářů i inzerentů.
Kromě majetkových změn ve vydavatelství čekají změny i samotný týdeník, a to zřejmě od počátku příštího roku. Mimo jiné by měl Respekt přejít na obvyklý časopisecký formát a opustit svůj současný novinový.
Předchůdce týdeníku Respekt začal vycházet pod názvem Informační servis 21. listopadu 1989, Respekt na něj navázal v březnu 1990. Vycházel z personální základny samizdatových kulturních časopisů Sport a Revolver Revue. Za svou existenci získal týdeník či jeho redaktoři řadu ocenění, časopis však čelil i řadě žalob, například od politiků. Letos Respekt zvítězil v soutěži Unie vydavatelů Časopis roku 2005 v kategorii ekonomických a zpravodajských týdeníků.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.