Experti: Kampaň Telefóniky O2 může stát stovky milionů

4. 9. 2006 08:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Modré přebaly zpravodajských tištěných deníků s bublinami symbolizujícími kyslík a další inzertní formáty v pátek odstartovaly několikaměsíční kampaň na změnu značky z Českého Telecomu a Eurotelu na Tefefónica O2. Oslovení odborníci se shodují, že náklady na změnu značky a související kampaň se vyšplhají na několik set milionů korun. Sama firma své výdaje spojené s přejmenováním nezveřejnila.
Názory odborníků se liší v tom, zda Telefónika O2 překoná obdobnou kampaň k přeměně Oskara na Vodafone odstartovanou v únoru. „Předpokládám, že to nebude tak masivní kampaň jako u Vodafonu a že náklady na ni budou nižší,“ řekl bývalý šéf Asociace komunikačních agentur a nynější pedagog na Vysoké škole ekonomické Jiří Mikeš. Podle něho by náklady na kampaň mohly vystoupat někam pod hranici 200 milionů korun.
Podle jiného odborníka z mediální agentury, který nechtěl být jmenován, se dá ale očekávat, že kampaň bude větší a také dražší. Důvodem je to, že zatímco u Oskara se přejmenování týkalo jedné společnosti, v případě Telefóniky O2 jsou to dvě – Český Telecom a Eurotel.
Nová značka Telefónica O2 také nabízí více svých produktů, o nichž bude chtít veřejnost informovat; i začátek kampaně proto spojila s propagací své televize přes telefonní linky. Nynější kampaň také začíná v září, tedy na počátku hlavní reklamní sezony, zatímco únor je spíše mimo sezonu, což ovlivňuje i cenu reklamy v médiích.
Pro reklamní kampaň si operátor, stejně jako před sedmi měsíci Vodafone, zvolil nepříliš často používaný a v tomto případě exkluzivní formát dvoustrany zahalující celé vydání zpravodajských deníků. Jen tato operace může stát několik milionů korun. Podle webových stránek mediální skupiny Mafra například panoramatická barevná páteční dvoustrana stojí při současné inzerci v Mladé frontě Dnes a Lidových novinách 1,18 milionu korun bez DPH.
Tento formát reklamy láká všechny telefonní operátory – společnost T-Mobile jej využila loni v srpnu při své „děkovací“ kampani v souvislosti s nabytou pozicí jedničky na trhu v počtu zákazníků podle počtu SIM karet.
Netradiční součástí nynější kampaně bude i obalení pražského Štefánikova mostu modrou barvou a bublinami symbolizujícími kyslík, či O2 andělé v ulicích krajských měst. Bubliny symbolizující kyslík ve vodě a modrá barva budou základními grafickými prvky nové značky.
Změna firemní identity se týká například přemalování více než 20.000 telefonních budek, několika tisíc vozidel, exteriérů a interiérů stovek budov, firemních prodejen, ale i log na displejích mobilních telefonů. Přechod se uskuteční v několika vlnách. „Zhruba 80 procent změn by mělo být hotovo do konce roku,“ uvedl generální ředitel Jaime Smith při prezentaci.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.