Vilja majitelem CET 21

28. 8. 2006 08:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Společnost Vilja byla po několika letech sporů zapsána do obchodního rejstříku jako většinový majitel firmy CET 21, která vlastní licenci na vysílání Novy. Stoprocentním majitelem Vilji je CME Media Investments, která patří pod Central European Media Enterprices (CME). CME je tak nyní jediným majitelem CET 21.
V obchodním rejstříku tak již není uveden jako většinový majitel s podílem ve výši 60 procent současný europoslanec a dřívější generální ředitel Novy Vladimír Železný, ani další menšinoví majitelé Josef Alan, Peter Hunčík, Vlastimil Venclík, PPF (Cyprus) Limited a Česká spořitelna.
Podle obchodního rejstříku má Vilja podíl 54,575 procenta. Dalších 16,67 procenta je připsáno CME Media Enterprises, která tento podíl získala od jednoho ze zakladatelů televize Petera Kršáka. Firma za tento podíl zaplatila Kršákovi podle smlouvy 1,2 miliardy korun.
„Tímto jsou spory o vlastnictví CET 21 vyřešeny a neexistují žádné sporné či nejasné podíly v CET 21. Důležitý je také fakt, že to, co je v současné době zapsáno v obchodním rejstříku, odpovídá skutečnému stavu,“ řekl generální ředitel Novy a jeden z jednatelů CET 21 Petr Dvořák.
Dalších 28,755 procenta do stovky je nyní vedeno jako uvolněný podíl, což je podle Dvořáka obchodní podíl, který přešel na CET 21 v souvislosti s exekucí na majetek Vladimíra Železného. „Tento uvolněný obchodní podíl zanikne zápisem snížení základního kapitálu o částku 26 000 korun, tedy 28,755 procenta, do obchodního rejstříku,“ uvedl Dvořák. Na snížení základního kapitálu CET 21 o tuto částku se jednatelé společnosti dohodli na valné hromadě na konci července.
Přestože Novu nyní ovládá CME a předtím to byla PPF, v obchodním rejstříku Vilja jako většinový vlastník CET 21 zapsána nebyla. To byl důsledek předchozích vleklých obchodních sporů táhnoucích se několik let.
Po vstupu PPF do skupin kolem Novy v roce 2002 společnost oznámila, že zakoupila prostřednictvím nizozemské TV Nova Holdings společnost Vilja, která vlastnila většinový podíl v CET 21. Městský soud v Praze však v prosinci 2003 rozhodl, že do rejstříku má být znovu zapsán jako šedesátiprocentní vlastník CET 21 Vladimír Železný, a zároveň odmítl zapsat do rejstříku právě Vilju. Na ní přitom převedli své podíly tři ze zakládajících členů CET21 Peter Hunčík, Josef Alan a Vlastimil Venclík.
PPF se poté odvolala a v květnu roku 2004 Vrchní soud rozhodnutí Městského soudu v Praze zrušil a vrátil mu jej zpět. CME vstoupila do Novy předloni v prosinci, což posléze potvrdil i antimonopolní úřad.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení