Policisté volají do rozhlasu mylné informace o radarech

18. 8. 2006 09:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Policisté údajně využívají rozhlasové vysílání, kam řidiči oznamují umístění radarů měřících rychlost automobilů, k dezinformacím. Preventivně tak působí na řidiče a zklidňují provoz na nebezpečných komunikacích. Listu Právo to řekl ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas.
„Podstatná část těchto oznámení je přímo od policistů, kteří oznamují rozhlasovým stanicím nepravdivou polohu radaru. Je to preventivní opatření. Za cenu jednoho telefonátu tak zklidní provoz na nebezpečné komunikaci,“ řekl deníku Bambas.
Podle programového ředitele Radia Impuls Jiřího Körbera se ale do éteru mnoho mylných informací nedostává. „Naopak. Řidiči spíše prvotní informace potvrzují a zpřesňují až do chvíle, kdy policejní akce skončí,“ řekl Právu Körber.
Podle deníku řidiči volající do rádií působí podobně jako pasivní detektory, které radary neruší, ale jen na ně upozorňují. Přestože používání aktivních i pasivních antiradarů je podle dohody ministerstva dopravy a vnitra protiprávní a bude posuzováno jako přestupek se sankcí až 100 000 korun, volajícím řidičům tresty nehrozí. „Šoféry za informace do rádií trestat nebudeme. To by šlo asi těžko,“ řekl Právu Bambas.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení