Dvojice unesených novinářů z Fox News byla propuštěna

28. 8. 2006 08:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Dva zahraniční novináři, unesení před téměř dvěma týdny v pásmu Gazy, byli propuštěni na svobodu. Informovala o tom americká televizní stanice Fox News, pro niž zadržovaní žurnalisté pracovali. Krátce před propuštěním rukojmích únosci zveřejnili videozáznam, na němž oba novináři přečetli prohlášení s tvrzením, že konvertovali k islámu. Jak ale později vysvětlili, přinutili je k tomu únosci se zbraní v ruce.
Na odvysílaném videozáznamu seděli novináři se zkříženýma nohama a měli na sobě dlouhé béžové muslimské šaty. „Změnil jsem si jméno na Chálid. Přijal jsem islám a říkám slovo alláh,“ četl Centanni. Wiig zase vyzval vůdce Západu, aby se neschovávali za frázi, že s „teroristy se nevyjednává“.
K únosu ze 14. srpna se přihlásila neznámá organizace Brigády svaté války. Podle agentury AP palestinské bezpečnostní zdroje uvedly, že úřady od počátku znaly totožnost únosců, ale palestinská samospráva ovládaná radikálním hnutím Hamas to popírá.
Palestinský premiér Ismáíl Haníja pouze před novináři prohlásil, že únosci nebyli napojeni na teroristickou síť Al-Káida ani na žádnou známou palestinskou skupinu. „Nemyslím si, že by únosci měli co do činění s Al-Káidou. Nejsou z Al-Káidy a nemají žádné pojítko s Al-Káidou,“ řekl Haníja.
Skupina za propuštění rukojmích žádala po Spojených státech propuštění Arabů zadržovaných v amerických věznicích, zejména na Guantánamu. Washington to ale odmítl s tím, že nebude ustupovat teroristům. Třídenní ultimátum stanovené únosci vypršelo v sobotu v poledne, únosci však životy rukojmích ušetřili, což na videozáznamu zdůvodnili přestupem novinářů na islám.
Šedesátiletý americký zpravodaj Steve Centanni a šestatřicetiletý novozélandský kameraman Olaf Wiig jsou podle televize v dobrém zdravotním stavu. „Cítím se opravdu dobře, zdráv, jsem v dobrém stavu a šťastný, že jsem na svobodě,“ potvrdil Centanni v prvním živém rozhovoru své televizi.
Centani také popsal, jak byli s Wiigem za bílého dne přepadeni ozbrojenci v centru Gazy a poté odvlečeni. V zajetí na neznámém místě v pásmu Gazy prý museli sepisovat dlouhé zprávy o své novinářské činnosti a konvertovat k islámu.
„Pomyslel jsem si: bože, takové odlehlé skladiště s tak hlučným generátorem, mohou mě prostě střelit do hlavy a nikdo to neuslyší,“ citovala Centaniho agentura Reuters.
Stanice přinesla záběry, na nichž se osvobození novináři objímají s kolegy v hotelu. Tam se také později setkali s palestinským premiérem Haníjou a po krátké tiskové konferenci odjeli z pásma Gazy do Jeruzaléma.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.