ČT nabídne patnáctou řadu seriálu Simpsonovi

30. 8. 2006 09:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Česká televize od soboty 9. září nabídne již patnáctou řadu populárního a pro mnohé kultovního animovaného seriálu Simpsonovi. Dalších 22 příběhů Barta, Homera, Lízy, Marge a Maggie a dalších obyvatel městečka Springfieldu nabídne televize na svém druhém programu vždy v sobotu od 12:00. Informovala o tom projektová manažerka ČT Lucie Slezáková.
Nová řada začne speciálním dílem na téma čarodějnic. V dalších epizodách se na scéně objeví například Homerova matka Mona, která se léta kvůli své bouřlivé minulosti skrývala. Simpsonovi se také vydají na výlet do Anglie a čeká je řada dalších peripetií.
„Mezi slavnými, kteří se v této řadě objeví, jsou i kapely Beach Boys či Blood, Sweat and Tears. V originálu se na dabingu opět podílela řada hvězd – například Glenn Closeová, Tom Clancy nebo autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová,“ uvedla Slezáková.
Simpsonovi si ve Spojených státech vybudovali velké renomé, mnohé hvězdy amerického showbusinessu považovaly za čest, když se v seriálu v kreslené podobě objevily. Za léta existence seriálu se tak v něm dočkal role zpěvák Michael Jackson, herec Richard Gere, politici Bill Clinton a Tony Blair či skupina Rolling Stones. Často v originální verzi svůj part i osobně namluvili.
Seriál se ani do budoucna nezastaví, ve Spojených státech nyní začíná podle údajů ČT již osmnáctá řada. „Takže i diváci České televize se mohou těšit ještě na další pokračování,“ dodala Slezáková.
Vůbec první díl Simpsonových nabídla americká TV Fox před Vánoci roku 1989, v Česku se jejich příběhy ocitly o zhruba tři roky později, od ledna do července 1993. Podle údajů ČT seriál vyhledávalo v té době v průměru 3,1 milionu diváků starších patnácti let; silný zájem o Simpsonovy byl však ovlivněn mimo jiné tím, že v té době ještě neexistovaly soukromé stanice.
V Česku hlas populárním postavičkám propůjčili Martin Dejdar, Jiří Lábus či Helena Štáchová. Homera původně daboval Vlastimil Bedrna, poté Vlastimil Zavřel. České verze Simpsonových získala před šesti lety Zvláštní cenu Františka Filipovského, ocenění udělované právě za dabingové výkony.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.