Zmrzlinu ovládají cizinci

10. 7. 2006 00:07

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Poslední z nejznámějších, ryze českých značek zmrzliny už patří do zahraničních rukou. Tradiční Míša, Nanuk nebo Eskymo totiž už patří společnosti Unilever. Ta tím posílí svou rodinu zmrzlin Algida a zároveň svou pozici jedničky na českém trhu.
Poslední větší český hráč na trhu zmrzlin společnost Alima značková potravina tak odešel z boje o tradiční letní osvěžení. V boji o trh zmrzlin, kde Češi utratí zhruba 2,5 miliardy korun, zůstává už jen Unilever s Algidou, dánská společnost Nowaco se značkou Prima a švýcarský kolos Nestlé, jehož součástí je výrobce zmrzlin Schöller.
Alima sice opustí trh, ale bude nadále pro Unilever všechny nanuky dál vyrábět. „Smlouva se týká pouze odkoupení zmrzlinových značek Míša, Nanuk, Eskymo, Pierot, Terno, Táboráček. Majitelem výrobního závodu i producentem všech zmrzlinových výrobků těchto značek je i nadále společnost Alima, značková potravina,“ říká Michaela Dvořáková z Unileveru s tím, že receptura všech zmrzlin zůstane zachována.
Podobně to dělá Algida i ostatní. Vlastní značky zmrzlin a zajišťují jejich prodej, ale vyrábí je pro ně někdo jiný. Algida tak vozí některé nanuky například z Polska, část pro ni vyrábí menší čeští výrobci.
Právě malé české producenty zmrzliny zachraňuje práce pro jiné. Zhruba tři čtvrtiny jejich produkce nese značku některého z velkých obchodních řetězců. Například společnost Wero Nova, která je známá především Ruskou zmrzlinou, vyrábí vlastní značky pro Makro nebo Billu. Z českých producentů se na pultech obchodů objevují ještě zmrzliny z Tipafrostu, Mrazíren Dašice nebo Pinka.
Na propagaci vlastních značek jim ale chybějí peníze, proto jsou k dostání spíše regionálně.
Obchodníkům změny na trhu nijak nevadí. „Prodává značka zmrzliny, ne dodavatel,“ říká šéf Globusu Petr Vyhnálek. „Jediná změna pro nás bude v tom, že se změní fakturační adresa,“ dodává.
Dnes se v Česku sní za rok podle údajů agentury AC Nielsen 35 miliónů litrů balených zmrzlin. K tomu je ale potřeba připočítat ještě přes deset miliónů litrů zmrzliny prodané během léta z okének. Proto i nadále přežívají menší prodejci zmrzliny a místní provozovny.
Čerstvě prodaný Míša do rukou Unileveru za nezveřejněnou částku se v Česku začal vyrábět v šedesátých letech v mlékárnách Lacrum Brno v provozu ve Zdounkách. Teď se ho ročně prodá asi třicet miliónů kusů. Jeho prodejní cena by se měnit neměla.
Důvodem odkoupení podle Dvořákové byla jejich oblíbenost. „Chceme dále stavět na jejich silných stránkách, především značky Míša, který patří v Česku mezi nejprodávanější zmrzliny,“ říká Dvořáková.


Hospodářské noviny, 10.7.2006, autor: Jan Cizner


060710_13.gif

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.