Plán přechodu k digitálnímu vysílání bude na konci července

17. 7. 2006 08:07

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Český telekomunikační úřad zveřejní Technický plán přechodu (TPP), který upraví termíny pro vypínání analogového a postupný nástup digitálního televizního zemského vysílání, v posledním červencovém týdnu. Informoval o tom šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Podle něj se skupina pracující na plánu stále nedohodla, zda analogové TV vysílání definitivně skončí v roce 2010 nebo 2011 či k jakému datu.
Podle Lidových novin počítá pracovní verze plánu s tím, že analogové vysílání se postupně po regionech začne vypínat v dubnu 2008. Poslední analogový vysílač pak skončí dne 11. listopadu 2011.
Na webových stránkách Českého rozhlasu je ale k dispozici odlišná verze plánu. Podle ní se první velké oblasti ocitnou bez možnosti příjmu současných analogových programů již v listopadu příštího roku, poslední vysílač přestane analogový signál šířit 10. října 2010.
„To, co různí lidé různě roznášejí z takzvaných důvěryhodných zdrojů, jsou pracovní verze, kterých je nejméně sedm. Nechtějte po mně, abych je komentoval,“ řekl Dvořák.
Digitální zemské vysílání lidem přinese několikanásobek TV programů proti současným čtyřem celoplošným ČT1, ČT2, Nova a Prima. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na počátku dubna udělila prvních šest digitálních TV licencí pro plnoformátové programy Febio TV, TV Pohoda, TV Barrandov, zpravodajskou Z1, hudební Óčko a regionální RTA.
Nové televize mají ze zákona rok na svůj start. V současné době ale digitální signál pokrývá pouze Prahu, Ostravu, Brno a jejich okolí. Nové stanice chtějí, aby se digitální signál rozšířil do ostatních částí republiky co nejdříve. Čím více budou mít diváků, tím více peněz mohou získat z vysílané reklamy na svůj provoz.
Verze, která počítá s pozdějším rozšířením digitálu do regionu, vyvolala u nových stanic nelibost. „Tento pracovní návrh je pro nás naprosto nepřijatelný. Považujeme ho za útok na celý proces digitalizace,“ ocitovaly Lidovky generálního ředitele Óčka Jiřího Balvína, který je i šéfem nově založené Asociace digitálních televizí.
Ozývají se i hlasy, že nástup digitalizace je záměrně zpomalován celoplošnými soukromými stanicemi Nova a Prima, neboť chtějí oddálit nástup další konkurence. Zejména poté, co Česká televize od roku 2008 nebude moci až na výjimky vysílat reklamu. Nova a Prima ale zpomalování digitalizace odmítají a tvrdí, že naopak chtějí digitalizaci pomoci – o tom podle nich svědčí i to, že se v tendru RRTV ucházely o digitální licence.
Nova podala osm žádostí o čtyři programy, Prima dvě žádosti o jeden program; s ani jednou však obě stanice u rady neuspěly. Nova a Prima a další čtyři neúspěšní žadatelé proto podaly žalobu k soudu proti neudělení licence. Zatím není jasné, zda to může zbrzdit start nových stanic.
Nova a Prima navíc novelou vysílacího zákona dostaly jako bonus jednu digitální licenci navíc, která je míněna jako kompenzace za to, že se dobrovolně zřeknou svých současných analogových kmitočtů a stejně jako Česká televize budou po jistou dobu vysílat analogově i digitálně, což se jim prodraží.
Pro příjem digitálního vysílání je nutné k televizoru zapojit převaděč signálu, takzvaný set-top box, jehož ceny nyní začínají pod hranicí 2000 korun. Popřípadě lze i koupit televizory se zabudovaným digitálním tunerem, ty jsou však mnohem dražší.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení