Klíč k archívu Barrandova mění majitele

4. 5. 2006 00:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

DPD s agenturou Realness uspěly na evropských SABRE Awards

Ze 13 nominovaných českých projektů v evropské PR soutěž SABRE Awards získala cenu kampaň cílená na kurýry DPD.

Reklama
SDG

Vysílací práva na filmy jako Hoří, má panenko, Vesničko má, středisková nebo S tebou mě baví svět mění svého správce. Ateliéry Bonton Zlín (ABZ), pod které patří archív Filmového studia Barrandov, totiž podle zdrojů HN koupil soukromý investor Miloš Petana, bývalý šéf televize Premiéra.
Petana získal ABZ od společnosti Bonton, majitelem je od dubna. Podle dřívějších odhadů listu Financial Times by se hodnota transakce mohla pohybovat mezi 200 až 500 milióny korun.
Zlínské ateliéry pro stát spravují archív asi 800 československých filmů, které na Barrandově vznikly v letech 1965 až 1991. Část výnosů z prodeje filmových práv připadá ABZ, část putuje do Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie, který pak peníze rozděluje mezi nové projekty českých filmařů. Celkem fond ročně rozdělí 60 až 70 miliónů korun.
Miloš Petana se dostal k zajímavému a perspektivnímu byznysu. Protože přibývá televizních stanic, dá se čekat i větší zájem o filmový archív a vysílací práva. A to i ze zahraničí. „Vzhledem k vzniku nových filmových kanálů, které se specializují i na starší snímky, jsme zaznamenali i vyšší zahraniční poptávku po filmech barrandovského archívu,“ potvrzuje David Budský, který má v ABZ na starosti zahraniční obchod. O starší barrandovskou produkci projevily zájem stanice v Maďarsku, na Slovensku nebo v Polsku. Noví potenciální kupci vzniknou i u nás, mezi šesti stanicemi, které v dubnu dostaly „digitální“ licenci.
Miloš Petana se již v roce 2004 stal majitelem sítě obchodů s filmovými a hudebními nosiči Bontonland. Bontonu se kromě toho povedlo prodat i společnosti Rádio Bonton, Sony Music/Bonton, Hybernia a Panther. Zakladatel Bontonu Martin Kratochvíl má dnes ve firmě desetinový podíl.

Hospodářské noviny, 4.5.2006, autor: Aleš Borovan

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.