Češi vloni prosázeli přes 90 miliard korun

26. 5. 2006 00:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Lucie Mifková mění Proficio za Pickerly, kde bude řídit média

Marketingová agentura Pickerly posiluje tým o Lucii Mifkovou, která bude mít na starosti média a výzkum. Před tím působila šest a půl roku ve skupině Proficio.

Reklama
SDG

Češi loni vsadili tolik peněz jako nikdy předtím. Do výherních automatů, kurzových sázek a loterií investovali o 6,1 miliardy korun víc než v roce 2004. Celková prosázená suma v přepočtu znamená, že každý obyvatel země včetně kojenců v loterijních hrách utratil téměř devět tisíc korun.
Víc než 90 vsazených miliard představuje stejnou hodnotu jako tři továrny Hyundai v Nošovicích.
Rekordní byl vloni i objem vyplacených výher – ale i tak se lidem vrátilo do kapes „jen“ 69 miliard. Jednadvacet miliard „prohráli“.
Na hráčské vášni vydělaly kromě sázkových kanceláří a majitelů hracích automatů i stát a obce. „Do státního rozpočtu a do rozpočtu obcí odvedli provozovatelé na správních poplatcích 2,3 miliardy,“ řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Dalších 990 miliónů získaly obce na místních poplatcích za automaty.
Hrací automaty na loterijním trhu suverénně vedou, mají na něm pětapadesátiprocentní podíl. Růst začaly i kurzové sázky a lidé dali víc peněz i do číselných loterií.
Díky rostoucím ziskům odvedly čtyři velké sázkové kanceláře včetně Sazky státu 156 miliónů a 1,29 miliardy korun věnovaly na veřejně prospěšné účely.
„Fortuna celkově zaznamenala velmi mírný pokles tržeb, ale v druhé polovině roku se jí podařilo vyrovnat velký propad z prvních měsíců. Zisky nám ale odebírají zahraniční internetové sázkové firmy,“ řekl Martin Kúšik z investiční skupiny Penta, která Fortunu vlastní. Ministerstvo financí odhaduje, že zahraniční sázkařské servery z českého trhu „odsály“ asi 1,8 miliardy korun za rok.
O internetovém sázení u nás zatím žádný zákon nemluví a české společnosti tvrdí, že cizí internetová konkurence je nelegální. Ministerstvo se ale chystá sázení přes internet povolit, a to pro domácí i zahraniční firmy. I proto by tržby ze sázení mohly brzy přesáhnout 100 miliard, shodují se lidé z loterijních firem.


Hospodářské noviny, 26. 5. 2006

060526_01.gif

Redakce MAM

Další zajímavé čtení