Sdružená reklama, výhoda obou stran

6. 12. 2005 00:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Citroen – Total nebo Barum – Škoda, tato firemní spojení už spotřebitelům „naskakují“ téměř automaticky, další společnosti se o to soustavnou reklamou snaží. Společná komunikace dvou výrobců se těší stále větší oblibě.
Nezáleží přitom, zda se jedná o spojení čisticího prostředku a novin, nebo splátkové společnosti a výrobců elektrotechniky. „Na společné reklamě svých produktů se firmy domlouvají převážně z obchodních důvodů,“ říká Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur.
Ve většině případů totiž společnosti oslovují stejné či podobné cílové skupiny, a mohou si tak rozdělit marketinkové náklady. Společná komunikace se jim vyplatí finančně i přesto, že média si za sdruženou reklamu účtují přirážku v řádech několika desítek procent. „Další výhodou je možnost využít zákaznické skupiny firem, které použijí sdružené reklamy, a vytěžit tak navzájem své zákazníky,“ dodává Ondřej Obluk ze společnosti Mather Communications.

MEZITITULEK: Doplnění produktů
Mnohdy je sdružená reklama uplatněna u produktů, které se vzájemně doplňují. Společná inzerce firem Škoda a Česká pojišťovna je tak příkladem poměrně častého spojení prodejce automobilů a možnosti jeho pojištění nebo financování. Populární je i spojení zboží dlouhodobé spotřeby a služeb.
„Pro slabší značku může být navíc spojení se silnějším partnerem i otázkou lepšího zviditelnění,“ dodává Daniela Machačová z reklamní agentury Inrema.
Základem úspěšnosti takovéto kooperace je vhodné kreativní řešení reklamy a její finální zpracování.“Mnohdy dostane reklamní sdělení novou logiku a často i náboj a navíc skýtá celou řadu vedlejších efektů,“ říká Michal Zátko z reklamní agentury WaP.
Na spojení výrobce obalů Tetra Pak a jeho mlékáren si už většina spotřebitelů zvykla, podobně jako na vzájemnou pomoc Calgonu a výrobců praček. V posledních týdnech však zaujala spolupráce Poštovní spořitelny a skupiny Chinaski, přesněji reklamy na její novou desku a celorepublikové turné.

MEZITITULEK: Prostor versus náklady
Klíč pro rozdělení nákladů a následného reklamního prostoru je poměrně jednoduchý. Jednotlivé společnosti uhradí svůj podíl na celkových nákladech podle velikosti využitého reklamního prostoru.
V případě Poštovní spořitelny však jde spíše o sponzorink. „Všechny marketinkové aktivity financujeme z našeho rozpočtu,“ říká Martin Orság, tiskový mluvčí Poštovní spořitelny. Zároveň dodává, že právě podpora rockové kapely nebo teenagerských komedií představuje pro banku jedinečnou šanci přiblížit se cílové skupině mladých lidí, na kterou se v poslední době stále intenzívněji zaměřuje.
Sdružená reklama však mnohdy působí i celkem nenápadnou formou. „Stále častěji je sdružená reklama vidět u vybraných oblastí marketinkových aktivit,“ říká Zátko. Kreativitě se v tomto případě meze nekladou, a v mnoha případech tak v rámci soutěží a věrnostních programů firem dochází ke spojení značek a výrobků, které spolu zdánlivě nesouvisejí.
Farmaceutická společnost Walmark nabízí novým členům svého klubu batohy značky Husky, stejný dárek je připraven i pro klienty Student agency, kteří si zaplatí cestovní program Work and Travel. Z dalšího inzerátu společně „útočí“ mobilní telefony Nokia a výrobky kosmetické společnosti Avon, vánoční sadu Twist od společnosti T-Mobile zase doplňuje sportovní brašna značky Puma.

Hospodářské noviny, 5.12.2005, autor: Zuzana Luňáková

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.