O poslední místo v Radě ČT se uchází čtveřice kandidátů

1. 12. 2005 09:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Lucie Mifková mění Proficio za Pickerly, kde bude řídit média

Marketingová agentura Pickerly posiluje tým o Lucii Mifkovou, která bude mít na starosti média a výzkum. Před tím působila šest a půl roku ve skupině Proficio.

Reklama
SDG

O poslední neobsazené místo v patnáctičlenné Radě České televize se uchází čtyři kandidáti. Podle údajů volebního výboru sněmovny jsou jimi Antonín Bajaja, Martin Herzán, Ivan Satrapa a Alexander Tomský. Místo v radě je volné od května, kdy skončil mandát pětici členů rady. Sněmovna dosud zvolila jen čtyři nové a staronové členy rady.
Sněmovna se bude podle informací sněmovny výběrem nového člena rady zabývat na své schůzi po Novém roce.
Satrapu navrhl Český olympijský výbor, Bajaju a Tomského pak Syndikát novinářů ČR; všichni tři se o místo v radě ucházeli již dříve v minulosti. Herzán je kandidátem, jehož jméno navrhla Evropská unie pro lidská práva.
Podle zákona se stejně jako v případě senátu či rady Českého rozhlasu změní každé dva roky vždy třetina osazenstva. Sněmovna v červnu do rady vyslala dosavadní členky Helenu Fibingerovou a Alenu Svobodovou; novým členem rady se stal i někdejší šéf sportovní redakce ČT Jiří Baumruk. Na konci října pak sněmovna zvolila do rady premiérova poradce a tehdejšího šéfa oblastního výboru ČSSD na Praze 3 Jana Brandejse, což kritizovala opoziční ODS.
Nominace do televizní rady předkládají různé organizace, které představují kulturní, regionální, sociální, náboženské, zaměstnavatelské, odborové, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy. Tato procedura má Radu ČT pokud možno více odstínit od politiky, kritici ale míní, že i tak v některých kandidaturách hrají hlavní roli politické strany. Brandejse sněmovně navrhlo občanské sdružení NIKA.
Rada ČT se v minulosti již několikrát stala předmětem ostrého sporu mezi politiky. Navzájem se obviňují z toho, že ji chtějí ovládnout a že do ní prosazují své lidi, kteří nemají dostatečné odborné znalosti. Rada mimo jiné schvaluje rozpočet a volí, případně odvolává ředitele veřejnoprávní televize.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení