Do konce příštího roku má začít vysílat „francouzská CNN“

1. 12. 2005 08:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Francouzská vláda oznámila, že do konce příštího roku začne vysílat mezinárodní francouzský zpravodajský kanál, který by se měl stát konkurencí americké zpravodajské televize CNN nebo britské BBC. Úmluvu o jeho vytvoření podepsali premiér Dominique de Villepin a představitelé veřejné televizní společnosti France Télévision a soukromé TF1.
Prezident Jacques Chirac na zasedání vlády řekl, že jde o to, aby Francie mohla prezentovat své hodnoty a své vidění světa, a že „ve světové bitvě obrazů“ musí být Francie v prvních řadách.
Stanice, která bude mít zkratku CFII (Chaîne française d’information internationale), bude ve francouzštině vysílat zpravodajství 24 hodin denně. V pozdější fázi se počítá i s kratším vysíláním v angličtině, arabštině a španělštině. Vysílání bude směřovat do Evropy, Afriky a na Blízký východ.
Na její zřízení je ve státním rozpočtu na příští rok vyčleněno 65 milionů eur (1,95 miliardy korun), další 30 milionů jde už z letošního rozpočtu. Ve stanici má pracovat 240 novinářů.
Ke zřízení stanice dal Chirac podnět před čtyřmi lety. V úmyslu ji zřídit Francii později utvrdil vývoj kolem Iráku, na který měla jiný radikálně názor než Spojené státy. Vládní mluvčí Jean-François Copé tehdy řekl, že válka v Iráku a další události ve světě jenom potvrzují, jak by byla francouzská mezinárodní zpravodajská stanice užitečná.
Během nedávných nepokojů na francouzských předměstích Francie nelibě pociťovala, jakým způsobem je kryla některá zahraniční média, mezi nimi i CNN. Oficiální činitelé se ale otevřené kritice CNN vyhnuli.
V Česku začala první tuzemská zpravodajská stanice ČT24 vysílat letos v květnu. Vysílání přes satelit Euro Bird spustila Česká televize.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení