Video v iPodech: raketový start

8. 11. 2005 00:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Doslova ze dne na den se v zábavním průmyslu objevil byznys, ve kterém se již točí milióny dolarů. Stejně jako v případě stahování hudby z internetu má za sebou díky firmě Apple raketový start také stahování videoklipů a televizních programů. Tahounem obchodu by se pak podle všeho mohly stát hudební klipy a lechtivá videa pro dospělé.
Společnost Apple začala pro novou generaci přístrojů iPod nabízet obrazové sekvence na počátku října. Již tři týdny po uvedení nové služby na trh se prodalo milión videoklipů nebo dílů televizních seriálů.

MEZITITULEK: Jackson vede
Největší zájem měli fandové podle agentury Bloomberg o hudební klipy Michaela Jacksona a Fatboye Slima, úspěch měly i epizody z televizních seriálů Lost a Desperade Housewives.
Za jeden klip přitom zákazník zaplatí 1,99 dolaru (v Evropě 2,49 eura), o dolar více než za jednu skladbu v americkém iTunes. Nový přístroj iPod 5, který umí přehrávat video, se v obchodech objevil 12. října a jeho cena se pohybuje od 400 dolarů výš.
Do České republiky by měl dorazit každou chvíli. „iPod páté generace začneme dovážet již během tohoto týdne. Jeho cena se bude pohybovat od 11 tisíc korun,“ řekla Hana Sobková, marketinková manažerka společnosti Czech Data Systems, která v Česku Apple zastupuje.
Pro Apple bude nyní důležité zachytit nový trend v zábavě a nabídnout majitelům iPodů co nejpestřejší obrazový obsah. „V nejbližší době plánujeme co nejvíce rozšířit nabídku videí,“ uvedl šéf Apple Steve Jobs.
A stejně jako v počátcích internetu se hlavním motorem nového průmyslu stanou s největší pravděpodobností sex a erotika. Jako první chtějí své produkty v této oblasti nabízet v iPodech společnosti Playboy Enterprises a Penthouse Media Group, které vydávají stejnojmenné pánské magazíny. „Když se ohlédneme, co v minulosti pohánělo nové technologie v distribuci médií, tak to byla hudba a sex. Je to přirozený vývoj,“ uvedl pro Bloomberg analytik RBC Capital Markets David Bank.

MEZITITULEK: Vydavatelé: Zatím jednáme
Celá věc je nyní ve stadiu vzájemného oťukávání producentů erotiky a výrobců technologií. „Zatím jednáme s několika společnostmi, které se zabývají výrobou přenosných přehrávačů pro videa,“ prohlásil výkonný ředitel Penthouse Media Group Marc Bell. Podobně nekonkrétní jsou i manažeři Playboy Enterprises.
Obě společnosti přitom cítí novou šanci. Vzhledem ke klesajícím nákladům svých magazínů musí hledat nové možnosti distribuce erotiky ke svým zákazníkům. Jenom Playboy Enterprises se v loňském pololetí pohyboval ve ztrátě 8,3 miliónu dolarů kvůli slabšímu výkonu své televizní divize. Původní vydavatel časopisu Penthouse, společnost General Media, dokonce v roce 2003 zkrachoval.
„Pro Playboy Enterprises existuje velký potenciál ve stahování snímků pro dospělé v přenosných přístrojích. Jeho image je více pozitivní než jednoduše pornografická. Obsah s touto tematikou se ideálně hodí pro nové distribuční kanály,“ podotkl Bank.
Samotná Apple nechtěla případnou obchodní spolupráci s vydavateli pánských časopisů komentovat. Ve svém obchodě iTunes však pro zájemce nabízí kontrolu obsahu, který si stahují jejich potomci.

Hospodářské noviny, 8.11.2005, autor: Aleš Borovan

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.