KarstadtQuelle vsadil na prodej po internetu

16. 11. 2005 00:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Každá krize si vyžaduje své oběti. V případě koncernu KarstadtQuelle je to ztráta, která pro mnohé Němce bude znamenat změnu. Vedení společnosti se totiž rozhodlo, že v rámci restrukturalizačního plánu a snižování nákladů z trhu stáhne známé dvoukilové katalogy Quelle a Neckermann.
Místo nich budou vycházet již katalogy menší a zaměřené na speciální oblasti. Stěžejním pilířem prodeje by se měl stát internet. „Online obchodování je cestou k budoucímu růstu a zisku,“ zdůvodnil Thomas Middellhoff, šéf koncernu.

V Česku je o katalog zájem
Česko by podle Miroslava Červenky, ředitele Neckermann, s. r. o., mohlo tento vývoj v podstatě kopírovat. U nás katalog zatím vychází dvakrát do roka a je výběrem z německého a rakouského vzoru. Zboží si přes něj objednává zhruba půl miliónů osob.
Se zánikem velkých katalogů se ztratí také jakýsi symbol německého poválečného hospodářského zázraku. Přestože zásilkové katalogy existovaly již před válkou – poprvé bylo v Německu možné si zboží prostřednictvím katalogu objednat již v roce 1871, jejich opravdový rozmach přišel s měnovou reformou v roce 1948.
Zboží tenkrát sice nebylo mnoho, ale bylo opět volně dostupné. Katalogy navíc zaručovaly dlouhodobě výhodné ceny, kvalitu a zákazníkům otevíraly svět dalších nových produktů.
Do jejich nabídky se brzy zařadilo i elektro-zboží jako například pračky, televize, ledničky či fotoaparáty. Katalogy se tak do značné míry podílely na zlepšení životního stylu lidí.
Z rozmachu profitoval i „král zásilkového obchodu“, Josef Neckermann, který svůj katalog na trh uvedl v roce 1950. Jeho motto „Neckermann to umožní“ se stalo symbolem hospodářského zázraku, který konkurenty, firmy Neckermann, Quelle a Otto učinil vedoucími firmami na trhu.

Růst v letech 1990 – 1991
V šedesátých letech již katalogy v mnoha rodinách neodmyslitelně patřily ke společným nákupům, vždyť kromě oblečení a elektra nabízely například také nábytek. Firmám se dařilo, prošly si první konsolidační vlnou. Neckermann v roce 1977 převzal Karstadt, v roce 1999 ke koncernu přibylo i Quelle.
V osmdesátých letech ale přišla první krize, hospodářská recese a zvýšení poštovného hnalo obrat dolu. Nakonec společnostem do karet nahrály dějiny – pád železné opony.
Katalog byl pro východní Němce v dobách komunismu nedostižný, nyní si konečně mohli i zboží objednat a dovolit. V letech 1990 a 1991 se proto obrat zvýšil až o 43 procent. I na východ ale postupem času dorazilo zboží dostatek, své učinil i rozmach internetu koncem devadesátých let.

Zásilkový obchod ztrácí
Dnes je zásilkový obchod pro KarstadtQuelle, který provozuje také klasické obchodní domy, nejvíce ztrátovou divizí. Jen za prvních devět měsíců obrat této největší sekce firmy klesl o 8,2 procenta na zhruba pět miliard eur.
Nyní se má jeho nadějí stát internet, Middelhoff doufá, že se mu do roku 2010 podaří zvýšit jeho podíl na obratu z dnešních 30 na 75 procent.


051116-23 ()


Hospodářské noviny, 16.11.2005, autor: Barbara Bublíková, Martina Laresová

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.