Sněmovna je pro tabákovou reklamu na motocyklovém závodě v Brně

14. 10. 2005 11:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Sněmovna chce organizátorům motocyklové Velké ceny České republiky umožnit, aby mohli další tři roky využívat při pořádání závodu tabákovou reklamu. Výjimku poslanci schválili v rámci hlasování o novele zákona o regulaci reklamy. Nyní předlohu posoudí ještě Senát a prezident.
Tabáková reklama je už nyní v České republice výrazně omezena. Motoristický sport má sice výjimku, ale ta končí a podle některých poslanců by byl motocyklový závod v Brně bez této reklamy ohrožen.
Proti výjimce se postavil lidovec Josef Janeček, který je znám jako odpůrce kouření. Peníze pro motoristické soutěže lze podle něj získat například zvýšením spotřební daně na tabák. „Česká republika je velmi zvláštní zemí, která se vydala v ochraně obyvatelstva před dopady tabákových výrobků zcela opačným směrem než zbytek civilizovaného světa,“ prohlásil.
Spokojen byl naopak po hlasování ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). „Příští rok, pokud by se dnes neschválila výjimka na reklamu na tabákové výrobky, by byla velká cena v Brně ohrožena,“ řekl novinářům. Česká republika tak podle něj není v rámci EU „papežštější než papež“. Umožní to tedy, aby tato významná motoristická akce pokračovala minimálně další tři roky, dodal.
Janeček také řekl, že kdyby sněmovna tabákovou reklamu zakázala, uzavřela by i „paralelní kanály, které plynou do kapes těch, kteří se kolem těchto věcí pohybují“. Soudí, že schválení výjimky podporuje korupční prostředí v České republice.
Proti jeho slovům se důrazně ohradil Petr Pleva z ODS, který výjimku pro velkou motocyklovou cenu podporuje. Janeček podle něj vlastně obvinil zastánce výjimky z přijímání úplatků od tabákových firem. „Veřejně ho vyzývám, aby buď svá slova prokázal, nebo se veřejně omluvil,“ prohlásil. Janeček se pak proti takové interpretaci ohradil. „Nikdy jsem neřekl, že poslanci berou úplatky,“ uvedl ve sněmovně.
Parlament již v roce 2003 rozhodl o omezení tabákové reklamy. Tabákové firmy však dostaly možnost ještě několik let sponzorovat motoristické soutěže. Hospodářský výbor sněmovny zapracoval do novely ustanovení, podle nějž mají další tři roky platit již dříve uzavřené reklamní smlouvy.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení