Zveřejněním fotek vily Vondráčkové Blesk neporušil zákon

15. 9. 2005 08:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Obvodní soud pro Prahu 7 osvobodil šéfredaktora Blesku Jiřího Fabiána, který byl obžalován kvůli otištěným fotografiím floridské vily zpěvačky Heleny Vondráčkové. Podle obžaloby deník snímky zveřejnil bez svolení jejího manžela Martina Michala, který fotografie pořídil.
Loni v létě Blesk otiskl článek o chystaném odchodu zpěvačky Vondráčkové do důchodu společně s fotografií domu, který si koupila na americké Floridě. Snímky ale zkopíroval z časopisu Květy, kterému je za 40 000 prodal sám Michal. „Nepřáli jsme si, aby obrázky vyšly v tak prolhaném deníku, jako je Blesk,“ vysvětloval dnes Michal důvody uzavření exkluzivní smlouvy s Květy. Podle něj je zveřejnění fotek v Blesku poškodilo hlavně mezi krajany v USA, kteří je podezřívali z tajné spolupráce s tímto bulvárním deníkem.
Fabián loni zavolal tehdejšího šéfredaktora Květů Jiřího Vávru a požádal ho o poskytnutí fotografií. „Řekl jsem mu, že mu neposkytnu ani fotky ani souhlas a ať si dělá, co chce,“ popsal svůj telefonát s Fabiánem Vávra. Blesk následně vydané obrázky naskenoval a otiskl. Podle státní zástupkyně tím porušil autorská práva tvůrce fotografií, který si výslovně nepřál jejich publikaci v Blesku.
Jako kompenzaci poskytl Blesk Květům tři reportáže. Michalovi, který chtěl zaplatit 50 000 korun, nabídl jen desetinu požadované sumy.
Snímky z Květů otiskl také časopis Rytmus života, který je kvůli tomu stále vyšetřován policií.
Fabiánův obhájce poukazoval na to, že Vávra během jednání s Fabiánem převzetí obrázků jasně nezakázal. Šéfredaktor Blesku prý také nevěděl, že fotografie pořizoval Michal. Dále zpochybnil uměleckou hodnotu snímků, a tím pádem argument žaloby, že se jedná o autorské umělecké dílo.
Soudce Fabiána zprostil obžaloby s tím, že popisovaný skutek se stal, není však trestným činem. Jako jeden z důvodů svého rozhodnutí uvedl mizivou společenskou nebezpečnost sporného jednání. Za nepříliš věrohodné také považoval svědectví Vávry, který se podle něj spíše vymlouval. Státní zástupkyně se proti rozsudku na místě odvolala.
Kvůli Vondráčkové byly u soudu už také dvě redaktorky bulvárního týdeníku Spy, které jsou obžalovány za pomluvu Martina Michala. Redaktorky před časem napsaly, že Michal byl předloni v dubnu zatčen a vzat do vazby, což nebyla pravda. Soud nedávno týdeníku uložil, aby Michalovi zaplatil satisfakci ve výši 100 000 korun. Autorkám článku hrozí až dvouleté vězení.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.