Rada Evropy odsuzuje pronásledování novinářů v Bělorusku

16. 9. 2005 15:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Rada Evropy odsoudila pronásledování a zastrašování, kterým podle této panevropské organizace trpí nezávislí novináři a členové občanských iniciativ v Bělorusku. Informovala o tom agentura AFP.
Právní výbor poslanců RE vyzval běloruské úřady, aby nevyužívaly zákony o nactiutrhání a urážkách k omezování svobody projevu. Persekuce žurnalistů a občanských organizací v Bělorusku je podle výboru systematická a stále silnější.
Bělorusko je jedinou zemí starého kontinentu, která je Radou Evropy se sídlem ve francouzském Štrasburku zcela zapovězena.
RE má 46 řádných členů, několik zemí má status hosta. Vznikla v roce 1949 jako mezinárodní poradní organizace, jejímž úkolem je podpora evropské jednoty, ochrana lidských práv, usnadnění sociálního a hospodářského pokroku a koordinace politické činnosti mezi členskými státy.
Napjaté vztahy má Bělorusko také s Evropskou unií a Brusel uplatňuje vůči režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka diplomatické sankce. Evropská komise dostala od členských států mandát, aby nevládním organizacím a občanským sdružením v Bělorusku poskytovala finanční podporu. Ta má letos dosáhnout výše 8,7 milionu eur.
„Respektování lidských práv v Bělorusku se zhoršuje, lidé potřebují přístup ke svobodným médiím. Komisi vážně znepokojuje nedostatek svobody slova a pronásledování médií v Bělorusku,“ uvedla začátkem měsíce komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.
V Bělorusku se na příští rok chystají prezidentské volby a místní opozice a evropští představitelé se obávají, že Lukašenko ve snaze zajistit si znovuzvolení vůči ní vystupňuje represivní akce.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.