EP nevyslyšel námitky Železného k preferování evropských pořadů

7. 9. 2005 08:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Evropský parlament nevyslyšel námitky bývalého šéfa televize Nova a českého europoslance Vladimíra Železného proti preferování evropských pořadů v televizním vysílání. Podle platné směrnice mají evropské a národní pořady tvořit více než polovinu vysílacího času televizních stanic v EU. Desetina děl by měla pocházet od nezávislých producentů.
Parlament naopak podpořil záměr Evropské komise, která zamýšlí směrnici s názvem Televize bez hranic letos na podzim revidovat. Cílem by však mělo být zachování evropského audiovizuálního modelu i v nastávající éře digitálního vysílání.
V rozpravě Železný vystoupil proti směrnici jako proti předpisu, který zakazuje americkou produkci a přikazuje kupovat evropskou výrobu, tedy hlavně francouzskou či sovětskou. Podle poslance jsou pokusy potlačovat Hollywood či vytěsňovat americkou kulturu z Evropy nesmyslem, protože nelze uhlídat Evropana se satelitní anténou, aby si nepřepínal mezi 1400 kanály.
„Je to obyčejné sociální inženýrství, které si myslí, že pomocí kvót a dotací vytvoří hodnoty. Ale výsledkem je, že živíme tvůrce, kteří by v soutěži o diváka neobstáli. Skutečná kultura, nezávislá na regulacích a dotacích, přežije i bez umělých opatření EU,“ prohlásil Železný a vybídl zrušit směrnici.
Většina poslanců však projevila opačný názor; kulturní rozmanitost v televizním vysílání konkurence sama o sobě nezajistí. Směrnice se podle sněmovny osvědčila, programová nabídka se až na výjimky zlepšuje a kvóty se víceméně plní, i když rozdílný výklad normy zkresluje situaci; opomíjeny bývají satelitní a kabelové kanály. Závazek podporovat evropská a nezávislá díla by tak podle EP měl platit i na nové služby a EK by jej měla vymáhat zavedením jasnějších definicí i sankcí.
Zpravodaj EP, francouzský socialista Henri Weber, nicméně připustil, že evropský audiovizuální prostor lépe vyžívají američtí producenti než samotní Evropané. Důvodem je neexistence integrovaného a globalizovaného evropského filmového průmyslu, řekl. Svědčí o tom podle něj záplava děl z USA v evropské nabídce. Tato nerovnoměrnost oběhu podle poslance představuje nebezpečí pro kulturní různorodost.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení