Skip to content
  • Marketing
  • Média
  • Lidé
  • Názory
  • Sport
  • Akce
  • Extra
Předplatné
{{ search.error }}

Nalezené příspěvky

{{ post.post_title }}

{{ post.excerpt }}
{{ post.meta }}
Více výsledků

Restaurací rychlého občerstvení přibývá

Redakce MAM25. 8. 2005

Restaurací rychlého občerstvení v České republice rok od roku přibývá. V současnosti jich jsou podle výzkumu společnosti Data Service skoro tři tisíce. Podle analytika Jaromíra Beránka přitom od 90. let ročně přibývá asi pět až sedm procent různých provozoven rychlého stravování. Také jejich tržby rostou zhruba o polovinu rychleji, než příjmy klasických restaurací.
Restaurace rychlého občerstvení, ale také různé stánky či prodejny lahůdek utrží ročně podle Beránka řádově 22 až 25 miliard korun, a na celkových tržbách restauračního sektoru se tak podílejí téměř 30 procenty. Podle vydavatele časopisu Bar Life Martina Krauta je poměrně složité vymezit, co vše lze za rychlé stravování považovat.
Kromě restaurací typu McDonald’s nebo KFC, které jsou největšími řetězci rychlého stravování v zemi, spadají podle některých studií do této kategorie i běžné stánky s rychlým občerstvením, různé bufety či restaurace u benzinových stanic, jejichž počet v poslední době rychle narůstá. Do odhadu tržeb například Beránek zahrnuje kantýny v závodech či nemocnicích, nebo prodejny obložených baget, lahůdkářství apod.
Největší klasickou restaurací rychlého občerstvení v ČR je stále McDonald’s, který ročně utrží přes dvě miliardy korun. Tempo jeho růstu se však v poslední době zpomalilo. Loni firma neotevřela ani jednu novou restauraci, kterých má nyní 71. Největším konkurentem jsou KFC, jež nedávno převzala řetězec Big Food, a má tak skoro 40 provozoven, nebo Paneria s dvacítkou prodejen.
V posledních pěti letech přispěl k rozšíření fast foodů rozvoj stravovacího zázemí v nákupních centrech. Hitem posledních let jsou i různé restaurace rychlého stravování zaměřené na zahraniční kuchyně, například čínská či arabská bistra.
Právě tyto restaurace se nyní dostaly do popředí zájmu poté, co v nich Česká obchodní inspekce provedla kontroly s negativními výsledky. Kvůli hygienickým nedostatkům zatím nařídila zavření několika asijských restaurací v Praze, Brně, Kladně a v Českých Budějovicích. Ve středu pak inspektoři kvůli velké špíně a nepořádku nechali zavřít egyptskou restauraci v Plzni.
Odborníci na zdravou výživu navíc varují, že ač kuřátka v pikantním chřupavém obalu, zlatavé hranolky či smažené nudle s kousky opečené zeleniny vypadají lákavě a na první pohled zdravě, většinou zdravé nejsou. Snad kromě zeleninových salátů, pokud v nich nejsou vypečené kousky masa a nezdobí je tučný dresink.

×

Televize – doplňkové médium?

Starší článek

Klasu získalo dalších 86 výrobků

Novější článek

Podobné zprávy

Lidé
Foto: DDB Prague

DDB Prague posiluje kreativu a digitál

Lluis Rotger je nový expriential creative lead, Christophe Wechsler senior art director, Jiří Kirchner senior copywrighter a Ivan Krajčovič digitální stratég.
17. 4. 202117. 4. 2021
Marketing

Kultura si strategii maže na chleba

Nejde jen o oblékání, firemní kultura musí především pomáhat k vyšší výkonnosti byznysu, říká Pavel Kuhn ze společnosti Kogi Con.
17. 4. 202116. 4. 2021
Marketing

Mattoni poprvé uvádí plošně na trh plechovky

Minerální voda Mattoni představila novou řadu ochucené minerální vody Mattoni v plechovkách. Značka se tím stává první českou minerální vodou v plechovce,…
16. 4. 202116. 4. 2021
Média

Přímý přenos pohřbu prince Philipa poběží na Nově, CNN Prima News i v ČT24

V sobotu 17. dubna se uskuteční pohřeb Jeho královské Výsosti Prince Philipa, vévody z Edinburghu. Televize Nova tak od 15:20 zařazuje do vysílání přímý…
16. 4. 202116. 4. 2021
Reklama

Aktuální vydání MAM můžete číst online ZDE.

číst předplatit

Lidé v pohybu

Peter Fecko šéfuje Grayling ve střední a východní Evropě
Bývalý ekonomický novinář Leoš Rousek nastupuje do PPF jako mluvčí

Newsletter MAM

Do schránky chodí v pondělí a ve čtvrtek.

  • Kontakt
  • Inzerce
  • Ochrana osobních údajů
  • Obchodní Podmínky
Tato stránka používá cookies: Zjistěte více