Pražané vydají za vstupné na kulturu v průměru 400 korun měsíčně

10. 8. 2005 08:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Z kulturních zařízení navštěvují Pražané nejčastěji kina, která vedou před divadlem a prohlídkami památek, muzeí a galerií. Za vstupenky vydají Pražané měsíčně v průměru přes 400 korun. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro pražský magistrát, který ČTK poskytl ředitel odboru kultury a památkové péče Jan Kněžínek.
Většina obyvatel se nespokojí jen se zhlédnutím pořadu nebo s prohlídkou kulturního zařízení, obvykle je spojí s procházkou nebo posezením v restauraci.
Do kina chodí podle průzkumu nejméně jednou za měsíc zhruba třetina obyvatel metropole, téměř pětina zamíří do divadla. Zhruba každý desátý Pražan navštíví aspoň jednou za měsíc některou z historických budov, stejné je to v případě koncertů. O něco méně lidí zamíří do muzeí a galerií.
Většina Pražanů, konkrétně tři čtvrtiny, dává při návštěvách kulturních představení a zařízení přednost víkendům před všedními dny. Důvodem je především to, že o víkendu mají na kulturu více času a klidu a mohou jít s lidmi, kteří nemají přes týden čas, zjistil průzkum. Zhruba sedm obyvatel z deseti většinou spojí kulturní zážitek s procházkou nebo návštěvou restaurace.
V souvislosti s kulturou vydají lidé mnohem více peněz, než je jen nákup vstupenek, upozorňuje průzkum. Celková částka činí v průměru více než 1300 korun měsíčně a zahrnuje třeba výdaje na nákup oblečení, na holiče, útratu v restauraci a náklady na dopravu. Investice do kultury z veřejných zdrojů tedy zjevně mají nepřímý ekonomický přínos, dodává průzkum.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.