Food Service: Hilton je nejsilnějším hotelem v zemi

2. 8. 2005 08:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Pražský hotel Hilton je i letos podle tržeb nejsilnějším hotelem v zemi. S obratem 1,393 miliardy korun si proti loňsku polepšil o 16,5 procenta a obhájil tak čelní pozici v žebříčku 49 největších hotelů v ČR, který každoročně zpracovává časopis Food Service. Své údaje ale odmítly zveřejnit InterContinental Praha, Four Seasons, Mövenpick, andels a Holiday Inn Praha, které by zřejmě pořadí na předních místech ovlivnily.
Hilton je podle žebříčku jediný z hotelů v ČR, který překonal miliardovou hranici tržeb. S 632 miliony následuje Marriott a s 601 miliony si na třetí příčku polepšil Corinthia Tower, který vytlačil loni třetí hotel Rennaissance. V TOP 10 jsou ještě Radisson, Diplomat, Top Hotel, Corinthia Panorama, karlovarský Pupp a Pyramida.
Všech 49 hodnocených hotelů vykázalo loni celkové tržby 7,694 miliardy korun, což byl meziroční růst o 13 procent. Nejrychlejší nárůst tržeb z desítky největších hotelů měl pražský Top Hotel, a to 26,6 procenta. Jediný karlovarský Pupp z desítky předních hotelů zaznamenal pokles tržeb, a to o 2,92 procenta.
Průměrná obsazenost všech 49 hodnocených hotelů byla 59,47 procenta, u první pětice pražských hotelů 66,02 procenta. Nejvyšší obsazenost měl Radisson SAS Alcron Praha, a to 87,40 procenta.
Jako svou největší starost uvedla většina hoteliérů neschopnou vládu a nejasnosti v DPH. Nejistota, zda zůstane po 1. lednu 2006 zachována snížená sazba DPH za ubytování, vedla hoteliéry ke zvýšeným investicím. Na rozdíl od minulých let, kdy hotely vynaložily prostředky do zvýšení kongresové kapacity, loni investovaly hlavně do oblasti wellness.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.