ČT chce zahájit řádné digitální vysílání do konce roku

19. 8. 2005 14:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Česká televize chce podle ředitele techniky Rudolfa Popa zahájit řádné digitální vysílání programů ČT1 a ČT2 v digitální síti označované písmenem A do konce letošního roku. Signál bude ovšem zpočátku zachytitelný pouze v Praze a okolí. Nynější digitální pozemní vysílání je již pět let pouze zkušební a zatím se omezuje jen na oblast hlavního města.
Povolení řádně vysílat v síti, kterou provozují České radiokomunikace (ČRa), dostala ČT od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v červenci na základě své žádosti.
„Vzhledem k intenzivnímu jednání s ČRa předpokládáme zahájení vysílání ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku,“ sdělil Pop. Podle povolení ČTÚ je nejzazší termín začátku vysílání únor 2006. Vzhledem k současným technickým možnostem předpokládá televize i vysílání své zpravodajské stanice ČT24, uvedl Pop.
Podmínkou je podle něj uzavření všech potřebných dohod a vyjasnění legislativních podmínek; sněmovnu totiž čeká na podzim jednání o novele vysílacího zákona, která upraví přechod televizního vysílání z analogového na digitální. Vysílání by tak mohlo začít v posledním čtvrtletí v Praze a okolí a v průběhu prvních tří měsíců roku 2006 v Brně a Ostravě. „Přesné termíny je však v této chvíli obtížné stanovit,“ připustil Pop.
ČT již dříve avizovala, že má zájem o jednu z budovaných digitálních sítí; ty jsou nyní tři, ovšem pouze ve zkušebním provozu. Televize předpokládá, že v digitální síti bude ve finální fázi vysílat pět programů. „Je možné, že v blízké budoucnosti technický vývoj umožní vysílat až šest TV programů v jednom multiplexu,“ podotkl Pop s tím, že předpokladem je dodržení podmínek technické kvality přenosu.
Pro další dvě digitální sítě vypsala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) loni v listopadu výběrová licenční řízení. Do tendru přišlo přes 50 přihlášek na čtyři desítky projektů, neboť někteří žadatelé se uchází o licenci v obou sítích. V květnu a červnu se konala veřejná slyšení, o držitelích licence zatím rada nerozhodla. Proti udělování licencí před přijetím novely vysílacího zákona přitom byla nejen část poslanců, ale i někteří členové RRTV.
Digitální vysílání přinese lidem více programů, lepší kvalitu obrazu i doplňkové služby, například ve formě podrobnějších informací o vysílaných pořadech. V další fázi se počet digitálních sítí ještě zdvojnásobí, a lidé by tak měli možnost přijímat 24 programů včetně kanálů ČT.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.