NYT děkuje Millerové, že nepromluvila a zvolila vězení

8. 7. 2005 08:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

List The New York Times (NYT) dnes poděkoval své novinářce Judith Millerové, že ve středu při soudním přelíčení raději „přijala“ cestu za mříže, než aby prozradila soudcům své zdroje důvěrných informací. Učinila tak ve jménu práva na informaci a na svobodu tisku, konstatuje deník.
„Tím, že paní Millerová přijala verdikt, podrobila se autoritě justice. Jednala ale v duchu slavné tradice občanské neposlušnosti, která začala založením této země,“ míní úvodník. Dodává, že deník by „dal přednost“, kdyby Millerová vyzradila své zdroje a tím se vyhnula vězení, ale „jsme si jisti, že učinila takovou věc, kterou bylo třeba učinit“. List připomíná, že obdobně se v minulosti rozhodli i jiní novináři, když dali přednost vězení.
„To, co je teď v sázce, je kontrola vlády občany v rámci demokracie,“ upozorňuje deník. Proto ujišťuje, že zůstává „po boku paní Millerové a děkuje jí za boj, který vede za nás všechny“.
Případ se týká nezákonného zveřejnění totožnosti agentky Ústřední zpravodajské služby (CIA). Na rozdíl od Millerové se však její kolega z týdeníku Time reportér Matthew Cooper ve středu rozhodl soudu svůj zdroj sdělit a je na svobodě.
Cooperovo rozhodnutí znamená zásadní obrat v jeho dosavadním postoji, kdy vytrvale hájil právo chránit své informační zdroje. Změnu postoje Cooper zdůvodnil tím, že byl sice odhodlán nadále svůj zdroj chránit, ten jej však v poslední chvíli „dramatickým způsobem kontaktoval“ a sám zbavil této povinnosti.
Millerové hrozí trest až 18 měsíců vězení.
Oba novináři jsou vyšetřováni v souvislosti s vyzrazením jména agentky CIA Valerie Plameové, manželky bývalého amerického velvyslance Josepha Wilsona, který veřejně kritizoval vládu George Bushe za to, že nepravdivě informovala o snahách režimu Saddáma Husajna získat v Nigeru obohacený uran. Podle Wilsona mohl za vyzrazením jména jeho ženy stát nejbližší prezidentův poradce Karl Rove, který to odmítá.
Vyšetřování zkoumá, kdo vyzradil totožnost Plameové komentátorovi Robertu Novakovi, který jako první v roce 2003 její jméno s odkazem na vysoce postavené vládní zdroje ve svém sloupku zveřejnil. Novak ovšem problémy nemá a odmítá uvést, zda s vyšetřováním spolupracuje a zda své zdroje odhalil.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.