Soud odmítl odvolání novinářů

28. 6. 2005 08:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Nejvyšší soud Spojených států bez komentáře zamítl odvolání dvou novinářů, kteří odmítají vyzradit zdroje svých informací. Zůstává tak v platnosti rozhodnutí federálního odvolacího soudu, že Matthew Cooper z časopisu Time a Judith Millerová z The New York Times mohou být odsouzeni až na rok a půl do vězení a může jim být uložena vysoká pokuta.
Oba novináři jsou vyšetřováni v souvislosti s vyzrazením jména agentky CIA Valerie Plameové, manželky bývalého amerického velvyslance Josepha Wilsona, který veřejně kritizoval Bushovu vládu za to, že nepravdivě informovala o snahách Iráku v době režimu Saddáma Husajna získat v Nigeru obohacený uran na výrobu jaderné zbraně. Podle Wilsona mohl za vyzrazením jména jeho ženy stát nejbližší prezidentův poradce a stratég politiky Bílého domu Karl Rove, který to ovšem jednoznačně odmítá.
Odvolací soud v únoru rozhodl, že Millerová a Cooper musejí svědčit o svých zdrojích. Před soudem se šetří, kdo vyzradil totožnost Plameové komentátorovi Robertu Novakovi, který jako první v roce 2003 toto jméno s odkazem na vysoce postavené vládní zdroje zveřejnil v článku otištěném v řadě amerických listů.
Z ústavního práva na svobodu tisku podle odvolacího soudu neplyne žádné privilegium, které by v případě zaměstnanců médií bránilo v získání důkazů. Vyzrazení identity tajného agenta je v USA zločin. Zatím nikdo v této souvislosti nebyl obviněn.
Zatímco v Cooperově reportáži se jméno Plameové objevilo, Millerová shromažďovala informace pro článek, který nakonec ani neotiskla.
Vydavatel The New York Times Arthur Sulzberger v únoru prohlásil, že pokud bude novinářka poslána do vězení za to, že neodhalila své důvěrné zdroje ke článku, který nikdy nevyšel, vytvoří to nebezpečný precedens, jenž oslabí svobodu tisku.
Na podporu práva na utajení zdroje informací se vyslovilo 34 amerických států a řada renomovaných novin, časopisů a televizních a rozhlasových stanic. „Důležité informace by byly pro veřejnost ztracené, pokud by novináři nemohli svým zdrojům hodnověrně zaručit anonymitu,“ napsala americká média nejvyššímu soudu.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.