Pravidla digitalizace sněmovna schválí možná příští týden

23. 6. 2005 08:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Sněmovna asi příští týden rozhodne o osudu a podobě novely mediálního zákona, která má dát pravidla přechodu k digitálnímu vysílání. Otevřel k tomu cestu sněmovní výbor pro kulturu, který ukončil projednávání této normy.
Její podoba je však dál nejasná, protože k všeobecné shodě mají jednotlivé strany zatím daleko. ODS neúspěšně navrhovala zákon odložit. Náměstek ministryně informatiky Pavel Kolář ale varoval, že by to znamenalo i odklad digitalizace. Petr Pleva z ODS se naopak obává toho, že sněmovna teď ve spěchu schválí špatný zákon, a přivede tím digitalizaci v ČR ke krachu.
Přechod ze současného analogového na digitální vysílání má umožnit, aby v tuzemsku vzniklo 12 a v budoucnosti až 24 televizních programů. Novela mediálního zákona by měla stanovit podmínky udělování licencí. Po dnešku má možná nejblíže ke schválení ta varianta zákona, která mimo jiné předpokládá, že televize Nova a Prima získají každá po dvou programech. Z vyjádření spoluautora tohoto návrhu Ladislava Skopala (ČSSD) vyplynulo, že obě dvě televize by tak měly dostat jakýsi bonus za to, že se vzdají svých nynějších „analogových“ licencí.
Pleva ale míní, že Skopalův návrh jednak nevyhovuje nikomu a navíc nebrání tomu, aby třeba všechny digitální televize v budoucnu ovládl jediný subjekt. Skopal však řekl, že je připraven akceptovat ještě některé pozměňovací návrhy, které křížení vlastnictví upraví. Zdůraznil také, že svou variantu zákona připravil ve spolupráci s ministerstvy informatiky a kultury. Přítomní zástupci obou vládních úřadů dnes také jeho návrh při jednání výboru podpořili.
Ve většině hlasování se dnes k této verzi přiklonili i komunisté. Milan Bičík z KSČM ale ČTK řekl, že v další fázi projednávání komunisté ještě předloží své návrhy změn a teprve pak se rozhodnou, zda vůbec normu podpoří.
Středeční jednání bylo místy nepřehledné, poslanci se navzájem překřikovali. „Ani náměstci ministrů nechápou, o čem se hlasuje. Je tu chaos,“ komentoval to v jednu chvíli Eduard Zeman (ČSSD).
Rada pro vysílání již loni v listopadu vyhlásila výběrové řízení na digitální licence a žadatelé do něj již investovali nemalé úsilí. Sněmovna přitom radu v únoru požádala, aby s udělením licencí počkala právě na tuto novelu mediálního zákona.
Skopal řekl, že jeho návrh počítá se zrušením nynějšího výběrového řízení. Pak ale dodal, že by byl pro jeho přerušení na tři až čtyři měsíce a pro to, aby se v něm pokračovalo až podle nových pravidel, které má přinést právě novela.
Digitální televizní vysílání má divákům přinést nejen více programů, ale i řadu doplňkových služeb, například více informací o programech či možnost sázení prostřednictvím obrazovky.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.