Cyklistika má kam růst. Krize skončila

20. 6. 2005 00:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Český trh není z pohledu cyklistického sortimentu žádným nováčkem a výroba kol zde má dlouhou tradici. A to navzdory tomu, že ještě před třemi lety tento segment prožíval krizi a zanikalo mnoho výrobců. Ti, co přežili, obstáli hlavně proto, že se nesoustředili jen na domácí trh, ale oslovili zákazníka i na východ od nás. Důležitou roli na českém trhu hrají značky Author, Merida, Kelly’s či Leader Fox.


12_364030.jpg ()

Existenční podmínky
Vstup ČR do EU ovlivnil i cyklistický trh, protože se šířily informace o výrazném zdražení jízdních kol, na což reagovalo i množství spotřebitelů. Po 1. květnu se ale růst cen zpomalil. „Maloobchodníkům tak zůstalo na prodejnách poměrně velké množství modelů z roku 2004 i do letošního roku,“ popisuje Marek Doležal ze společnosti Merida Czech.
Většina kol se v současné době vyrábí v Asii, po vstupu do EU na ně spadají antidumpingová opatření, takže se celní poplatky navýší až na 51 %. EU si ale zadala lhůtu pro vyřešení této situace do půlky července, pak by se situace na trhu mohla docela zajímavě změnit. „Přesouvat výrobu do Čech se ale nevyplatí, neboť tady je sezóna krátká (začíná na jaře a končí o prázdninách) a vyrábět na sklad je neefektivní,“ říká Karel Říha, brand manažer značky Author, kterou zastřešuje společnost Universe Agency. Přidává se k němu i Pavel Müller ze společnosti Leader Fox: „Tuzemský trh je malý, a tudíž velmi nestabilní a zranitelný.“
Co tedy očekávat? Podle slov Marka Doležala kvalita prodejních sítí ještě pořád pokulhává, neboť se na trhu nachází množství prodejen s rozdílnou kvalitou. Lze prý předpokládat, že v příštích letech se počet cyklistických prodejen zredukuje o několik desítek procent. Teď ale trh – alespoň z pohledu výrobců – roste, i když se pomalu zasycuje.


12_364033.jpg ()

Speciální nabídka
Existují dva druhy společností. Buď si vymyslí kolo a nechají si ho udělat pro konkrétní trh, anebo vezmou nějaký celosvětově vytvořený model. „Kolo ale pořád zůstává 15 svařenými trubkami, na kterých jsou navěšené domácí nebo zahraniční komponenty. Rozdíly jsou pak v cenách, designu, nějaké přidané hodnotě, tj. kde prodáváte, jak jste dostupný, jakou máte reklamní podporu atd.,“ vysvětluje Karel Říha.
Dnes každá větší společnost vyrábí kolem 60 modelů kol, k tomu nabízí i potřebné vybavení: od helem, oblečení až po láhve na vodu. Je to dáno tím, že cílová skupina je široká a náročnost spotřebitelů velká.
Na trhu najdete kola pro prvňáčky, sportovce, turisty či seniory. „Nejprodávanějšími jsou horská a krosová kola, určená pro méně náročný terén, spíš pro cykloturistiku. Mladší generace chce být více ,trendy‘ a slyší na horská kola. Starší generace se přiklání k pohodlnějším krosovým kolům, určeným na méně náročnou jízdu,“ říká Karel Říha. Češi jsou ale schopní investovat do sportu hodně peněz a pasují se do role sportovců s kvalitním sportovním vybavením.
Dnes se už kolo neužívá jako pouhý dopravní prostředek, ale jako nástroj aktivní zábavy a amatérského závodění. „Nové trendy jsou vidět hlavně ve speciálních kolech, jako jsou kola na freestyle, sjezd a dirt,“ říká Pavel Müller a Marek Doležal ho doplňuje: „Můžeme říct, že zákazníci si začínají stále více všímat různých drobností při výběru nového kola, proto je důležité rozšiřovat nabídku doplňků, kde vidíme ještě velký potenciál růstu.“


12_364036.jpg ()

Jasná komunikace
Komunikaci se snaží všichni v tomto segmentu cílit na dvě větší skupiny, běžné spotřebitele a odbornou veřejnost (aktivní cyklisti, prodejci, servisní pracovníci), přičemž na každou cílovku funguje více méně zažitý způsob oslovování. „Taková ta globální kampaň je rozdělená na menší podkampaně, jež zasahují konkrétní cílovou skupinu. Ke komunikaci využíváme ty produkty, které jsou určené pro konkrétní cílovou skupinu. Například když používáme billboardy, hledáme motiv, který by měl zasáhnout co nejširší veřejnost a zlepšit povědomí o značce,“ říká Karel Říha.
Na druhu stranu je ale reklamní rozpočet firem malý. Televize a rozhlas nepřicházejí proto většinou v úvahu, ne tak ale tisk. „Teď jsme realizovali kampaň, která byla postavená na billboardech po celé ČR a celostránkové inzerci v 45 titulech, doplněné prezentací na internetu. Její nosnou myšlenkou bylo poukázat na prvky, které máme odlišné od konkurence,“ konkretizuje Říha.
Společnost Merida Czech letos našla peníze na rozhlas a podpořila kola billboardy, tiskovou inzercí v MF Dnes a internetovou kampaní na serverech skupiny Seznam i třemi variantami spotů na Rádiu Impuls.
Většina cyklospolečností ale investuje raději peníze na inzerci ve specializovaných časopisech jako Velo, Peloton, Cykloservis, Cykloturistika, které se zaměřují na komunikaci pokročilých technologií.
Neméně důležitým místem zůstává prodejna. „Například rozpočet kampaně na spotřebitelskou soutěž představoval až z 10 % náklady na reklamu v místech prodeje. Šlo o letáky, katalogy, reklamní předměty, bannery a stojany,“ uvádí Marek Doležal.


12_364037.jpg ()

Fajnšmekři
Cyklisté jsou náročnější na oslovení. Kromě už vzpomínaných odborných titulů má význam také podpora cyklomaratonů. „Pořádáme seriál závodů Author Tour po ČR a SR, kde se zúčastní ročně 12 až 14 tisíc aktivních amatérských závodníků. Celkový počet akcí stále roste, běžně jsou za víkend tři čtyři,“ uvádí Říha. I ostatní společnosti organizují podobné akce. Leader Fox pořádá například šumavský maraton, určený pro turisty i závodníky, jehož se každoročně účastní kolem dvou tisíc závodníků. S těmito akcemi je většinou úzce spojený také sponzoring profesionálních závodníků.


12_617096.jpg ()


 


12_617097.jpg ()


 


12_617117.jpg ()


12_graf1.jpg ()


 


12_graf2.jpg ()


 


12_graf3.jpg ()


 


13_graf1.jpg ()


 


13_graf2.jpg ()


 


13_graf3.jpg ()

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.