Průzkum: Z jídla se Češi nejčastěji bojí závadnosti majonéz
Z potravin se Češi nejčastěji bojí z hlediska možné zdravotní závadnosti majonéz, vyplývá z průzkumu, který si nechalo udělat ministerstvo zemědělství. Naprostá většina lidí ale hodnotí kladně nezávadnost i kvalitu potravin vyrobených v tuzemsku a pozitivní hodnocení převládá i u produktů ze zahraničí. Rovněž při posuzování hygienických podmínek prodeje převážila spokojenost nad nespokojeností.
Drtivá většina oslovených považuje informace na obalech potravin za dostatečné a odpovídající skutečnosti, víc než desetina respondentů je vůbec nesleduje. Za důležité lidé považují údaje o zemi původu a výrobci.
Celkově mezi spotřebiteli mírně převažuje nedostatek informací o bezpečnosti potravin, jejich nejčastějším zdrojem je televize.
Při nákupu potravin se respondentům jeví jako jednoznačně nejdůležitější chuť daného výrobku. O tom, jaké potraviny se koupí, rozhodují v převážné většině českých domácností ženy.
Šetření se konalo koncem letošního února a zúčastnilo se ho 1056 dotázaných.