Finové si dělají zásoby toaletního papíru

26. 5. 2005 09:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Obyvatelé Finska berou útokem většinu obchodů s hygienickými potřebami a cíl jejich nákupu je většinou stejný – předzásobit se toaletním papírem. V papírenském odvětví totiž panují spory mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a lidé se obávají, že v nejbližší době toaletní papír dojde.
„Hned jak přijde, mizí z regálů celé balíky. Nejdřív ty největší,“ přiblížil situaci ve finských obchodech manažer jedné z prodejen v centru Helsinek. Češi znají podobnou situaci ještě z dob socialismu, kdy regály na toaletní papír v obchodech čas od času zely prázdnotou.
Výrobci papíru si 18. května vynutili čtyřtýdenní odstávku, které předcházela dvoudenní stávka zaměstnanců. Odvětví výroby papíru je ve Finsku klíčovým vývozním sektorem, jeho zástupci ale nyní plánují, že papírny poběží i v některých volných dnech, a že budou najímat pracovní sílu i z jiných odvětví.
Zatím poslední kolo rozhovorů mezi zaměstnanci a jejich zaměstnavateli se konalo včera, avšak bez jasného výsledku. Výluky v papírnách tedy zřejmě budou pokračovat až do pondělí, kdy by se měly rozhovory obnovit.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení