EU schválila program podpory audiovizuální tvorby do roku 2013

24. 5. 2005 09:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Ministři kultury se v Bruselu shodli na programu podpory audiovizuální tvorby v letech 2007 až 2013. Otázku jeho financování však odložili až na dobu, kdy bude rozhodnuto o rozpočtovém výhledu na dané období.
Od dosavadního programu Media Plus se nový plán příliš neliší. Podle českého ministerstva kultury je jeho zaměření pro ČR velmi pozitivní.
I v budoucnu se bude EU zaměřovat na vzdělávání profesionálů, přípravu projektů, podporu distribuce, propagace a pilotních projektů. „Například z pohledu filmového je pro nás podpora distribuce velmi důležitá,“ řekla náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková.
Ministři také mluvili o otázkách spojených s revizí směrnice Televize bez hranic. Francouzi upozornili na to, že rozvíjející se technologie umožňují šíření programů, které jsou v některých státech chápány jako určité narušování veřejného pořádku. „Nesplňují podmínky nepodněcování k nenávistí, násilí či diskriminaci z důvodu rasy, pohlaví, náboženství či národnosti,“ uvedla Smolíková.
Tyto podmínky sice ve směrnici zakotveny jsou, například prostřednictvím digitálního vysílání se ale závadné programy k evropskému divákovi dostávají přes satelit odjinud. Revidovaná směrnice by měla mimo jiné zahrnovat kroky, jak tomuto jevu zabránit.
ČR také s některými jinými státy iniciovala debatu o tom, jak sladit kritéria pro klasifikaci filmů. Nyní i v rámci směrnice existují v jednotlivých státech rozdíly například v tom, co je film nevhodný pro mladistvé. Také tento problém by měla řešit revize zmíněné směrnice. Smolíková doufá, že debata o ní se výrazněji posune kupředu ve druhé polovině roku.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.