Rada vyzvala Svobodu, aby přestal vysílat z pelhřimovského studia

14. 4. 2005 09:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyzvala Jiřího Svobodu, aby přestal vysílat regionální zpravodajství z pelhřimovského studia, a to až do rozhodnutí soudu. Program z Pelhřimova zapojila Prima do své regionální podoby vysílání na Vysočině od 1. dubna namísto původního dodavatele z Jihlavy.
„Rada celý spor o vlastnictví licence řeší jako pirátské vysílání,“ řekl její místopředseda Jiří Šenkýř. Vyjádření Jiřího Svobody se ČTK nepodařilo získat.
Rada tak následuje Krajský soud v Českých Budějovicích, který minulý týden vydal předběžné opatření v podobném duchu. Za nedovolené vysílání bez licence může přitom rada podle zákona udělit pokutu až deset milionů korun. Rada nyní účastníky sporu vyzvala k jednání.
Příčinou je spor o vlastnictví a jednatelství společnosti Českomoravská televizní (ČMT), která vlastní licenci na regionální vysílání na Vysočině. V obchodním rejstříku je nyní jako jednatel zapsán Ivo Brabec, který také dodával původní program. Stoprocentním majitelem ČMT je společnost Gimi.
Za jednatele společnosti ČMT se však nyní prohlašuje také Svoboda, který tvrdí, že smlouva o prodeji ČMT uzavřená před třemi lety je neplatná; do dubna 2002 také Svoboda skutečně byl v rejstříku veden jako jednatel a stoprocentní vlastník ČMT.
Prima na základě Svobodou předložených dokladů uznala jeho nárok na jednatelství a vlastnictví společnosti za oprávněný. Požádala proto České radiokomunikace (ČRa), aby namísto Brabcova programu šířily Svobodův z Pelhřimova.
Většinovým majitelem Gimi, a jejím prostřednictvím i vlastník ČMT, je Regionální televizní agentura (RTA). Podle Jaroslava Berky z RTA je pro něj rozhodující zápis v obchodním rejstříku, podle něj je tedy jednatelem Brabec. „Pokud má Svoboda pocit, že smlouva je neplatná, tak to musí rozhodnout soud,“ řekl Berka. Ani rada podle Šenkýřových slov zatím od Svobody nedostala doklady, kterými by doložil svůj nárok na ČMT, jednatelství a licenci.
Podle Berky je celý spor součástí konkurenčního boje. RTA totiž skoupila několik krajských studií, které v minulosti dodávaly Primě regionální zpravodajství; nyní jej však tato studia pod hlavičkou RTA vyrábí pro Novu. „Budeme postupovat velmi tvrdě. Určitě budeme jak na Primě, tak na Svobodovi a možná i částečně na ČRa vymáhat nějaké náhrady,“ uvedl.
Podle mluvčí Primy Jany Malíkové považuje tato celoplošná televize celou záležitost za spor uvnitř ČMT. „Na základě předložených dokumentů ČMT a našich právních analýz pokládáme za jednatele společnosti Jiřího Svobodu,“ sdělila Malíková. V případě, že budou televizi předloženy dokumenty prokazující, že Svoboda není jednatelem ČMT, budeme samozřejmě jednat s osobou, která své jednatelství prokáže, uvedla.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.