Pošta do konce měsíce rozhodne, zda zruší prodej cigaret

8. 4. 2005 14:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Do konce měsíce chce vedení České pošty rozhodnout, zda zachová na některých pobočkách jako doplňkový sortiment prodej cigaret, nebo jej zruší, informoval mluvčí ČP Ladislav Vančura. Prodej cigaret, především na venkově, zavedla pošta zkušebně. Proti prodeji se však zvedla vlna odporu, hlavně ze strany bojovníků proti kouření a ministerstva zdravotnictví. Pošta je totiž státní podnik a stát proti kouření bojuje.
Vedení pošty nyní podle Vančury vyhodnocuje, zda není ekonomický přínos prodeje cigaret převýšen negativním dopadem na obráz podniku v očích veřejnosti. Cigarety pošta prodává především na venkovských pobočkách, kde nejsou trafiky nebo není jiná obchodní síť. Na těchto poštách se po cigaretách objevila poptávka, hlavně od zákazníků-kuřáků, kteří si tam chodí pro noviny.
Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová řekla, že ministerstvo usiluje o snížení prodeje cigaret a všeobecně i dostupnosti tabákových výrobků. V návrhu zákona o ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami, který je nyní v Poslanecké sněmovně, ministerstvo navrhuje omezit místa určená k prodeji tabákových výrobků.
„V této chvíli proti prodeji cigaret na poštách nemůžeme nic dělat,“ uvedla Kocová.
Prodej doplňkového sortimentu, především papírenského a drogistického zboží, zavedla pošta již před lety, a to právě převážně na venkově. Cigarety ke zboží přidala koncem loňského roku zkušebně v některých pobočkách po celé ČR, s výjimkou Prahy a středních Čech. Na celkových výnosech České pošty se příjmy z prodeje cigaret podílejí jen zanedbatelně, řekl Vančura.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení