Britské a francouzské noviny zaznamenaly výměnu premiérů v ČR

26. 4. 2005 13:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Hlavní britské a francouzské noviny zaznamenaly výměnu premiérů v České republice. Většinou také rekapitulují skandál s bytem manželů Grossových a kolem podnikatelské partnerky manželky bývalého premiéra jako příčiny demise Stanislava Grosse.
Podnikatelský Financial Times zdůraznil, že nový premiér Jiří Paroubek má jako hlavní cíl ratifikaci evropské ústavy. List píše, že Paroubek má sice málo zkušeností z vlády, ale má možná větší vyhlídky na dosažení kompromisu s opoziční ODS, protože byl donedávna zástupcem pražského primátora, kde vládl v koalici s ODS. Na radnici podle listu získal Paroubek pověst pragmatika, který dosahuje dohod, ale jeho výsledky tam jsou sporné vzhledem k neprůhledným financím města a veřejným soutěžím.
The Independent soudí, že Paroubkova vláda bude jen udržovací, i když bude muset řešit složité problémy, zejména ratifikaci evropské ústavy. Podle deníku jsou analytici s výměnou premiérů spokojeni, protože se obávali protažení vládní krize do léta, nicméně obavy prý vyvolává Paroubkova levá orientace.
The Daily Telegraph jen popisuje vývoj skandálu kolem bývalého premiéra a jeho ženy. The Guardian napsal, že Paroubkova vláda by mohla být nestabilní, protože je složena ze stejné koalice, která přivodila Grossův pád.
BBC přinesla na svých internetových stránkách obsáhlý článek pražského zpravodaje, který zejména popisuje vývoj krize. Za hlavní Paroubkovu výzvu považuje potřebu udržet rozhádanou koalici pohromadě, protože napětí nadále trvá pod povrchem. I když podle BBC je Paroubek zařazován nalevo od Grosse, nečekají se od jeho vlády zásadní změny. Analytici v příštích 12 měsících neočekávají žádný velký pokrok v řešení problémů zejména veřejných financí.
Francouzský list Le Figaro napsal, že Jiří Paroubek má nepochybně méně charismatu než jeho předchůdce, ale že nedostatek profilu by mu paradoxně měl umožnit dát rozdělenou koalici znovu dohromady. Paroubek by se podle listu neměl vůbec odchýlit od linie vytyčené Stanislavem Grossem. V nejlepším případě bude „řídit běžnou agendu“ až do konce nynějšího volebního období, aniž se pustí do ožehavých reforem penzí, zdravotnictví a daní.
Ke Grossovi list napsal, že ztělesňoval naděje na moderní a dynamickou demokracii orientovanou na budování Evropy, „než zahájil sestup do pekel, který nakonec v očích české veřejnosti zdiskreditoval politickou třídu“.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.