Ústavní soud zrušil povinnost Rejžka omluvit se Vondráčkové

21. 3. 2005 15:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Ústavní soud vyhověl stížnosti hudebního kritika a publicisty Jana Rejžka na verdikt pražského vrchního soudu, podle něhož se měl omluvit zpěvačce Heleně Vondráčkové. Omluvu soud nařídil za tvrzení, že za svůj polistopadový profesionální návrat zpěvačka zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích. Nejvyšší soud rozsudek v červnu 2003 potvrdil. Oba verdikty ÚS zrušil. „Vrchní i nejvyšší soud nerespektovaly právo na svobodu projevu,“ uvedl ústavní soudce František Duchoň.
Platí tak zatím verdikt městského soudu, podle něhož se Rejžek omluvit nemusí. Vrchní soud bude rozhodovat znovu, ovšem je pro něj závazný verdikt Ústavního soudu. Publicista se již kvůli hrozbě pokuty Vondráčkové omluvil osobním dopisem a omluvou v denících.
Nepříznivé vyjádření o zpěvačce, které bylo předmětem žaloby, zveřejnil Rejžek v roce 2000 v Lidových novinách. Spor u městského soudu Vondráčková prohrála. Odvolala se však a pražský vrchní soud jí dal za pravdu. Rejžek podle něj použitím termínu mafiáni zasáhl do osobnostních práv žalobkyně.
Rejžkovo vyjádření bylo ale podle ústavních soudců jen „hodnotový úsudek“. Ten nelze na rozdíl od „tvrzení skutečnosti“ hodnotit a ani prokázat, upozornil Ústavní soud. Kdo je na očích, musí snést větší míru veřejné kritiky než „obyčejní občané“, míní ÚS. „Veřejně známé osobnosti mají větší přístup k médiím, a tak i prezentaci svého nesouhlasu,“ uvedl ústavní soudce František Duchoň.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.