STEM/MARK: Největším Čechem je podle lidí císař Karel IV.

14. 3. 2005 09:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Největší osobností české historie je podle lidí císař Karel IV., za ním s mírným odstupem následuje prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, který zjišťoval, kdo by měl zvítězit v anketě České televize Největší Čech.
Významného českého panovníka zmínilo 18 procent dotázaných, Masaryka jen o dvě procenta méně. Pomyslné třetí místo by obsadil pedagog Jan Amos Komenský, kterého by vybralo osm procent lidí. Jen o procento méně hlasů získal bývalý prezident Václav Havel, a skončil tak čtvrtý. Jana Husa jako nejvýznamnější českou osobnost uvedla čtyři procenta lidí, což ho vyneslo na páté místo. Jen o něco méně hlasů získala spisovatelka Božena Němcová.
Necelá dvě procenta lidí uvedla jako největší Čechy hokejistu Jaromíra Jágra a zpěváka Karla Gotta, dále praotce Čecha, Jana Wericha a Járu Cimrmana, pro kterého v televizní anketě hlasovalo nejvíc lidí. Pořadatelé jej ale ze seznamu nominovaných osobností vyřadili, protože je to fiktivní postava.
Lidé v průzkumu navrhli 227 různých jmen, například loňské finalisty SuperStar Anetu Langerovou a Sámera Issu nebo fotbalisty Pavla Nedvěda, Antonína Panenku a Jana Kollera.
Největší Čech by měl podle respondentů být světově uznávaný, nemělo by mu chybět vlastenecké cítění. Dále by měl být chytrý a poctivý. Za méně důležité vlastnosti považovali skromnost a upřímnost.
Průzkum také zjišťoval, jaké vlastnosti lidé přisuzují osobnosti, kterou by dali na první místo. Nejpohlednější jsou podle nich Gott a Jágr, kteří jsou také považováni za nejbohatší. Nejméně pohledný a zároveň i chudý se lidem zdál Hus.
Za člověka, který je nejméně známý za hranicemi země, respondenti považovali praotce Čech. Na opačné straně stojí Jágr s Karlem IV. Největší smysl pro humor lidé přiřkli Werichovi a Cimrmanovi. Nejvážněji na respondenty působil Hus, Komenský a prezident Václav Klaus. Za největší vlastence lidé považují Němcovou, Cimrmana a Masaryka. Sebevědomí přiřkli Gottovi, Klausovi a Jágrovi.
Do ankety o největšího Čecha mohli lidé posílat své hlasy během ledna. Každý hlasující mohl poslat deset jmen a celkem se ČT sešlo 380 000 hlasů od 135 000 lidí. První stovku osobností s nejvíce hlasy zveřejní ČT na počátku května, o každé z první desítky pak odvysílá hodinový dokument.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.