Malí prodejci odolali řetězcům

18. 3. 2005 00:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Češi v lednu pokračovali v utrácení a vydělaly na tom i nedávno vzniklé řetězce maloobchodníků. Daří se jim udržet si konstantní podíl na trhu a navíc už začaly kupovat menší aliance nebo zakládají sítě v zahraničí. Úspěšně tak odolávají konkurenčnímu tlaku nadnárodních řetězců.
Maloobchodní tržby se v lednu zvýšily o 6,6 procenta a rychle se zvyšuje i konkurence na trhu. Dochází i k vlastnickým přesunům mezi nezávislými sdruženími navzájem, celkem ale podle informací společnosti Incoma Research, zabývající se průzkumem trhu, je místo nezávislých prodejců na trhu stabilní. „To je při stále rostoucí konkurenci úspěch,“ říká Zdeněk Skála z Incoma Research.

Členové jsou spokojeni
Významnou alianci na trhu s elektronikou – hele – vytvořila v září roku 2003 splátková firma Home Credit. Tímto způsobem čelila konkurenci ostatních splátkových prodejců v hypermarketech, kde není sama zastoupená.
Účast ve sdružení si chválí i sami prodejci. „Členství v hele nám přináší zviditelnění na trhu a zvýšení tržeb až o 30 procent,“ říká majitel prodejny s průmyslovým zbožím Karel Duchoň ze Žatce. Připouští zároveň, že i když nyní nakupuje za nižší ceny, proti hypermarketům má stále jednu velkou nevýhodu. Kvůli dojíždění a malému počtu prodejců si nemůže dovolit mít otevřeno i o víkendu.
Také společnost Elektro Euro plus z Jeseníku je s aktivitami aliance hele spokojena. „Členství nám přineslo více zákazníků, reklamu a samozřejmě výhodnější nákupní podmínky,“ řekl HN majitel firmy Drahomír Dvořáček. „Je to jen začátek, aliance se vyvíjí, do budoucna musíme očekávat ještě více,“ dodal optimisticky.
Na drogistickém trhu, který je rovněž velmi konkurenční, je nyní nejvýznamnějším sdružením se sítí 489 prodejen Teta, kterou provozuje společnost PK Solvent. Také její členové uznávají výhody aliance. „Členství v síti Teta nám pomáhá udržet stejný podíl na trhu, jinak bychom proti řetězcům asi ztráceli,“ říká majitel pražské prodejny s drogerií, papírem, barvami a laky Petr Zámostný.
Díky úspěchu tohoto projektu přibývá členů. Například hele za rok a půl svého působení získala 330 obchodů. Ty pokrývají nabídkou elektroniky všechny oblasti Česka. „Díky prodeji zboží v síti hele jsme v loňském roce uzavřeli spotřebitelské úvěry na splátky ve výši 492 milióny korun,“ říká Martin Siblík z Home Creditu.

Sdružení posilují
Síla uskupení malých prodejců se projevuje i v tom, že Home Credit od ledna letošního roku založil síť podle modelu hele na Slovensku, kde už má sto padesát prodejen. Počítá, že do konce roku jich ještě přibude.
Teta zvolila jinou strategii růstu. Nedávno ovládla společnost Drogerie VO a začlenila jejích 72 prodejen Racek do své dceřiné společnosti Family drogerie. Díky růstu si tak zajišťuje silnou pozici. „Přestože nezávislý drogistický trh ročně klesá o pět procent, náš podíl to neohrožuje,“ říká marketinkový ředitel PK Solvent Martin Šelfender.
Letos si už pět nových českých prodejen ve sdružení připsala i aliance Euronics. Ta na trhu s elektronikou sdružuje 130 obchodů v České republice a celkem 9500 ve dvaadvaceti zemích Evropy.

Hospodářské noviny, 18.3.2005, autor: Miroslav Čepický, Olga Skalková


VÝVOJ MALOOBCHODNÍCH TRŽEB

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.